marți, 6 martie 2018

,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei. 2018”


               La editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei a apărut ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei” pe anul 2018, 290 p.
            Cuvântul înainte este iscălit de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, Mitropolitul Banatului care arată însemnătatea acestei publicații în anul  Centenarului Marii Uniri din 1918.
            Prima parte înfățișează date legate de calendarul creștin, organizarea Bisericii Ortodoxe Române și șematismul Arhiepiscopiei Timișoarei.
            A doua parte continuă prin mesaj conținutul vechilor calendare eparhiale care ofereau cititorilor însemnări cu privire la aportul Bisericii la dezvoltarea societății românești. Sumarul acestui Almanah oferă trei rubrici cu mai multe contribuții.
            ,,Biserica și Marea Unire” cu trei studii care dezvoltă contribuția Bisericii la Marea Unire din punct de vedere al istoriografiei, presei și al parohiilor bănățene: ,,Spre Marea Unire. Contribuția Bisericii Ortodoxe din Banat”, p. 181-187 de pr. prof. dr. Vasile Muntean; ,,Biserica Bănățeană și Marea Unire”, p. 188-200 de pr. dr. Ionel Popescu. Cea de-a treia propune o contribuție a unei anumite zone geografice: ,,Zona Făgetului în Marele Război și Marea Unire” de prof. dr. Dumitru Tomoni.
            A doua rubrică: ,,Aniversare a Teologiei noastre” amintește de sărbătorirea anul acesta a 25 de ani de la întemeierea Facultății de Teologie din Timișoara în cadrul Universității de Vest. Părintele lect. asoc. dr. Marius Florescu într-un mesaj expune câteva ,,Mărturii despre Facultatea de Teologie din Timișoara”, p. 248-253.
            Ultimul capitol ,,Pagini de spiritualitate creștină” cu două articole, cel dintâi ,,Slujire și martiriu în epoca regimului comunist”, p. 271-287 de pr. dr. Valentin Bugariu ilustrează un cuvânt de învățătură susținut în biserica din Birda.
            Almanahul poate fi citit integral la adresa: http://arhiva.mitropolia-banatului.ro/Calendar%20Almanah%20interior%202018.pdf.