vineri, 9 martie 2018

Cinstirea Sfinților 40 de Mucenici în parohia Birda


         Vineri, 9 martie în ziua pomenirii Sfinților 40 de Mucenici a fost oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite de către P. C. Parinți Călin Negrea de la parohia Gătaia și Valentin Bugariu, parohul locului, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. La momentul îndătinat s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii.
            Cuvântul de învățătură a fost pregătit și susținut de preotul Valentin Bugariu care a vorbit credincioșilor prezenți de martiriul soldaților din Sevastia Armeniei cinstiți în mod deosebit de poporul român prin prepararea ,,sfințișorilor”, un fel de colăcei sub forma cifrei ,,8” unși cu miere și presărați cu nucă. Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este considerată a fi hotar între iarnă și vară: ,,Copiii înțeapă pământul cu bețe, gest prin care alungă iarna și cheamă primăvara. […] Se spune în popor că așa cum va fi vremea în această zi, va fi încă 40 de zile”. (Gelu Furdui, Credințe, datini, obiceiuri și superstiții la români, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2016, p. 35-36). Tot în această zi se face la români pomenirea deținuților politici din perioada 1948-1989.
            După otpustul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei care au pierit în temnițele comuniste dar și pentru eroii căzuți pentru libertatea, unitatea și independența României.