sâmbătă, 24 martie 2018

,,Anghelos”, nr. 1 (61) / 2018


          Revista Parohiei Ortodoxe Române din Sânmihaiu Român ajunsă la cel de-al 61 număr în răstimpul a șapte ani de apariție neîntreruptă propune în primul număr din anul 2018 un nou număr în 15 pagini pentru parohieni dar și pentru cititorii de presă religioasă și rurală din Banat.
            Gândită și trudită de către P. C. Părinte Dan Gîrjoabă slujitor al Parohiei din localitate, publicația propune celor interesați o crestomație de învățătură creștină în diferite forme de abordare: pastorala ierarhului Mitropoliei Banatului, predică, cateheză, inițieri liturgice ș. a.. Tot în paginile acestui număr regăsim pagini de istorie între care amintim pentru Centenarul Unirii: ,,Participanți bănățeni la Marea Unire de la Alba Iulia” de Ioan Traia (p. 13).
            Ne-a reținut atenția pentru istoria localității articolul iscălit de părintele cons. dr. Sasa Iasin, ,,O familie nobiliară cu domeniu la Sânmihaiu Român”. În text se face amintire de familia nobiliară Jeszenszky (1347) din nord-vestul Slovaciei. Familia s-a divizat în 1521 în două ramuri, una în comitatul de Szatmar, cealaltă în cimitatul Baranya. Din ramura de Szatmar a provenit nobilul György stabilit în comitatul Timiș și nepotul său Ferencz (n. 1810) care a îndeplinat funcții în administrație: procuror al comitatului și comisar guvernamental. Fiul său, Béla a cumpărat de la trezoreria statului mai multe moșii printre care și cea de la Sânmihai. În această moșie care număra 115 iobagi în 1838, nobilul a ridicat o moară pe aburi.

            Din rubrica ,,Rânduri și gânduri” aflăm de o altă izbândă cărturărească a harnicului Părinte Dan Gîrjoabă: volumul Drumul spre Betleem… Ed. Hoffman, 2017, 119 p..
            Revista poate fi citită integral accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/374702654/anghelosrevista61#download