joi, 26 septembrie 2019

Comemorarea Mitropolitului Nicolae Corneanu la Academia Română


  Societatea academică timișoreană l-a comemorat în 26 Răpciune pe Mitropolitul Nicolae Corneanu, cu prilejul împlinirii a 5 ani de la trecerea la cele veșnice, în sala mare a filialei Academiei din Timișoara.
            Cu acest prilej de amintire a fost prezentă întreaga societate științifică și religioasă din Timișoara: Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul însoțit de colaboratorii de la Centrul Eparhial, profesori universitari, reprezentanți ai altor religii și confesiuni, scriitori, protopopi, preoți, monahi și monahii care au reprezentat: Arhiepiscopia Timișoarei, Universitatea de Vest, Uniunea Scriitorilor din Timișoara, filiala Timișoara precum și alte confesiuni și religii timișorene.
            Cuvântul de bun venit a fost rostit de conf. univ. dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice ,,Titu Maiorescu” al filialei Academiei din Timișoara.
            Acad. Păun Ion Otiman, președintele de onoare al filialei academice din Timișoara a pregătit evocarea ,,Un sfânt blând coborâtor  de pe fresca Capelei Sixtine: Mitropolitul Dr. Nicolae Corneanu” în care a scos în relief activitatea științifică a Mitropolitului Nicolae la Academia Română precum și vizualizarea acestuia în lume, oferind ca exemplu mărturia Patriarhului ecumenic, Bartolomeu al Constantinopolului.
            Conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan de la Universitatea de Vest din Timișoara a fost moderatorul acestei comemorări. În intervenția inaugurală prof. Claudiu T. Arieșan a vorbit despre orizontul sacru al acestei întâlniri și despre calitățile Mitropolitului Nicolae redate prin speranță, solidaritate și forță morală.
            Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei  a evidențiat că Mitropolitul Nicolae a fost modelul de ierarh vrednic dotat cu calități intelectuale și morale deosebite, puse în slujba învățământului, Bisericii și culturii teologice din Banat. Aici, a fost apreciată contribuția Părintelui Mitropolit Nicolae la reactivarea și înființarea de mănăstiri și biserici, a apariției în orașul de pe Bega a învățământului teologic ortodox. Tot de coordonarea Mitropolitului Nicolae au stat și publicațiile bisericești ale Mitropoliei și Arhiepiscopiei.
            Părintele Conf. univ. dr. Constantin Jinga, șeful Catedrei de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie a scos în valoare contribuția Înaltului Ierarh care împreună cu prof. Eugen Todoran, decanul Facultății de Litere a pus bazele învățământului teologic superior la Timișoara.
            O evocare personală a reprezentat-o întâlnirea cu Înaltpreasfințitul Nicolae la slujbele de la Catedrala Mitropolitană ,,moment de grație când simțeai revărsarea de har”.
            Preotul Dumitru Vana, slujitor al Catedralei a amintit de grija Mitropolitului Nicolae față de clerici și credincioși, de preoții care au suferit detenție politică și pe care i-a rânduit la parohii.
            Au mai vorbit despre Părintele Mitropolit Nicolae: scriitorii Ion Marin Almăjan și Cornel Ungureanu. Primul a destăinuit auditoriului frânturi din complexitatea personalității celui comemorat, iar cel din urmă a amintit de faptul că în calitatea de președinte de onoare al filialei Uniunii Scriitorilor din Timișoara, Mitropolitul Nicolae a elaborat studii despre Eminescu, Creangă, Blaga sau Ionescu care au fost publicate în ,,Jurnalul Literar” din București.
            Cuvinte calde de amintire au fost rostite de dr. Luciana Friedmann de la Comunitatea Evrerilor din Timișoara, pastorul Constantin Leontiuc de la Cultul Penticostal, protopopul Nicolae Ovidiu Teoforescu, consilier eparhial și protopop al Timișoarei din partea Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj, Nikola Lauš, preot la Episcopia Catolică de Timișoara. Vorbitorii au afirmat că Mitropolitul, model ,,care și-a extins dragostea asupra celorlalte confesiuni” dar și latura umană a acestuia caracterizată prin blândețe, bunătate, deschidere, smerenie, simplitate toate creionând o personalitate remarcabilă care a influențat istoria personală a celor cu care a interacționat.
            Manifestarea comemorativă a fost întregită de imaginea Mitropolitului Nicolae în cuvântul de învățătură intitulat ,,Rugăciunea” dar și de interpretarea elevului Victor Geru de la Liceul de Muzică ,,Ion Vidu” din Timișoara care a interpretat două piese clasice: ,,Lebăda” și ,,Meditație”.
            Fiecare participant la această evocare a Mitropolitului Nicolae Corneanu a primit câte un număr al ziarului ,,Timișoara” (nr. 33 din 20. 09. 2019) care oferă câteva articole despre personalitatea Mitropolitului Cărturar: ,,Trepte spre veșnicie – Mitropolitul Banatului”, Nicolae Corneanu”; ,,Arhetipul patristic al Mitropolitului Nicolae” (autor: Claudiu T. Arieșan); ,,Mitropolitul Nicolae și Spitalul de Copii <<Louis Țurcanu>> - câteva aduceri aminte” (autori: Dorina și Karl-Ernest Nowak), ,,Aleasă recunoștință Bunului Mitropolit Nicolae” (autor: preot Zaharia Pereș).