duminică, 8 septembrie 2019

Hramul bisericii din Birda


   Duminică, 8 septembrie a fost sărbătorit hramul bisericii ortodoxe din Birda. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a debutat vineri 7 septembrie cu oficierea Slujbei Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia). Cu acest prilej a slujit P. C. Părinte Codruț Matei de la capela Spitalului de Psihiatrie din Gătaia.
   Sărbătorirea Nașterii Maicii Domnului a continuat în ziua de prăznuire cu Acatistul Maicii Domnului ,,Bucuria tuturor celor necăjiți”, Sfințirea Mică a Apei și Sfânta Liturghie.
       În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii.
    Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Chipul Maicii Domnului în rugăciunea Bisericii” a fost susținut de către părintele Valentin Bugariu, parohul locului. În cadrul predicii chipul Maicii Domnului a fost ilustrat prin stihurile și paremiile Vecerniei și pericopele evanghelice citite cu acest prilej.
      După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită rânduiala tăierii și binecuvântării colacului hramului. Anul acesta nașul Rugii a fost credinciosul Florin Cohuț care a pregătit cele necesare prăznuirii hramului: colacul și felurite dulciuri, băuturi răcoritoare, precum și florile care au împodobit biserica parohială.
       Au fost prezenți la rugăciunea hramului un grup de credincioși de la parohia Sărcia din Banatului istoric. La finalul slujbei din partea Consiliului Parohial al parohiei românești din Sărcia au fost dăruite bisericii din Birda o frumoasă icoană a Nașterii Maicii Domnului și câteva numere din revista ,,Sărcia”. Din partea Bisericii din Birda oaspeții au primit numere din revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” și din Micromonografia Parohiei Birda, Editura Partoș, Timișoara, 2019 tipărită din inițiativa Înaltpreasfințiului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
      Ziarul ,,Timișoara” a avut reprezentanți la această prăznuire a hramului bisericii ortodoxe din Birda.
       O Duminică de rugăciune euharistică, de comuniune și de bucuria primirii goștilor reunită sub cuvintele poetului din Mărțișor: ,,Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”.