duminică, 15 septembrie 2019

Valentin Bugariu, Din pridvorul credinței (Studii, note și însemnări parohiale), Editura Hoffman, Caracal, 2019, 294 p.

Biserica Ortodoxă Română a avut întotdeauna între slujitorii ei devotați și unii care s-au distins prin cărturărie, împodobind în acest fel ostenelile lor pastorale cu edificarea culturală a poporului încredințat lor spre păstorire. Alături de profesorii de teologie din învățământul liceal și universitar, aceștia formează elita corpului clerical românesc, de care Ortodoxia românească are și astăzi atât de mare nevoie.
Părintele Valentin Bugariu, din anul 2011 preot paroh la parohia Birda, județul Timiș, face parte dintre slujitorii cărturari ai Bisericii Române nu numai prin studiile și diplomele de licență, de masterat și doctorat, acumulate în tinerețe, ci și prin activitatea publicistică și de cercetare științifică desfășurate de mai bine de un deceniu și ale cărei roade sunt reprezentate de o serie întreagă de articole, studii, cronici, recenzii și volume publicate de-a lungul anilor. Cea mai recentă izbândă editorială, apărută în vara anului 2019, restituie la un loc rezultatele scriitoricești ale autorului din ultimii cinci ani. Acestea au fost reluate și puse împreună în acest volum din dorința lăudabilă de a „reliefa contribuția Bisericii Ortodoxe Române la realizarea marilor deziderate naționale: de unitate, de consolidare a culturii românești și de păstrare a identității naționale” (p.6).
Volumul este structurat pe trei secțiuni: Studii, note și însemnări, precedate de o „precuvântare” a autorului. Prima secțiune numără 17 articole și studii (p.7-206), prezentate de autor sub forma unor comunicări susținute la diferite simpozioane naționale și conferințe internaționale, după cum urmează: „Tiparul și cartea bisericească în vremea lui Constantin Vodă Brâncoveanu”; „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”; „Elemente de educație religioasă în predica Sfântului Antim Ivireanul”; „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”; „Un participant la Marea Unire: Preotul dr. Nicolae Popovici (1883-1956)”; „Protopopul Dr. Ștefan Cioroianu (1886-1970)-Evocare”; „Mircea Eliade – istoric al religiilor”; „100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România-Contribuția Bisericii”; „Rolul Bisericii românești din zona Deta la Marea Unire”; „Satul bănățean în perioada interbelică. Studiu de caz: Zona Deta”; „Slujire și martiriu în epoca regimului comunist (1948-1989). Biserică, învățământ teologic, carte și presă bisericească. Clerici, monahi, teologi în închisorile comuniste”; „Mitropolitul Vasile Lăzărescu – 50 de ani de la trecerea la Domnul”; „General de corp de Armată Ion Șuța (1919-2007). Biobibliografie”; „Viața bisericească în Banat în timpul păstoririi patriarhului Justinian Marina (1948-1977). Studiu de caz”; „Patriarhul Justin Moisescu, apărătorul bisericilor bucureștene”; „Două reviste religioase rurale din Banatul timișean”; „Fenomenul presei rurale la Gătaia”.
A doua secțiune (p.207-266) cuprinde 14 cateheze („Taina Mărturisirii. Excurs catehetic”; „Taina Împărtășaniei. Excurs catehetic”), mesaje și cuvântări aniversare („Vatra satului”-10 ani de apariție neîntreruptă; „Forumul publiciștilor bănățeni”; „Împreună cu Hristos în Spitalul de Psihiatrie din Gătaia”; „Minima pastoralia. Mesaj de felicitare adresat revistei Învierea”; „Convergențe aniversare. 15 ani de presă comunitară la Giarmata Vii”; „O provocare a Bisericii. 5 ani de activitate misionară on-line: 23 noiembrie 2010 – 23 noiembrie 2015”; „Parohia Ortodoxă Română Birda. Istorie și viață bisericească”), evocări omagiale („Pomenirea protopopului și scriitorului Mihail Gașpar la Birda”; „Comemorarea Profesorului Ion Murariu la Giroc”; „Satul românesc din vremea lui Cuza Vodă”; „Satul lui Eminescu”), cronici culturale („Întâlnirea monografiștilor bănățeni la Partoș”) și amintiri („Trecut-au anii...”), publicate în reviste culturale și bisericești din Banat, precum „Vatră nouă”, „Ziarul Lumina. Ediția de Banat” și „Morisena”, dar și în mediul on-line, pe blogul parohiei ortodoxe Birda, administrat de același harnic autor.
A treia secțiune (p.267-292) însumează șase recenzii și note de lectură pe marginea unor reviste și cărți literare, istorice și religioase, semnalate de autor pe blogul parohiei Birda și în revistele culturale și bisericești din Banat în scopul popularizării și invitației la lecturarea acestora de către publicul larg.
Merită reținut că alături de câteva abordări istorico-teologice, dedicate unor figuri proeminente ale culturii române și ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, părintele Valentin Bugariu scoate la lumină, în contextul centenarului României Mari, viața și activitatea câtorva preoți și cărturari care au contribuit la realizarea Marii Uniri. Între aceștia din urmă evocați, preotul profesor Nicolae Popovici și protopopul Ștefan Cioroianu ar merita o cercetare bio-bibliografică de amploare din partea autorului, având ca finalitate câte o monografie, care să le restituie și să le analizeze în detaliu viața, activitatea și opera. Părintele Bugariu nu este un neofit pe acest teren de cercetare monografică, cercetarea sa doctorală dedicată protopopului Mihail Gașpar, un alt cărturar făuritor al Marii Uniri în Banat, reprezentând o dovadă concretă a abilităților sale istoriografice, lucrarea bucurându-se la momentul respectiv de aprecierea mediului academic bănățean. În acest fel, efortul părintelui Valentin Bugariu ar aduce un serviciu serios istoriografiei bisericești românești și ar întregi imaginea luminoasă a elitei clerului ortodox român din Banatul de altă dată.
Aflându-ne încă sub semnul centenarului Marii Uniri, nu pot să nu semnalez în acest rânduri câteva versuri ale pictorului bănățean Filip Matei (1853-1940), un luptător național prea puțin cunoscut, citat de Valentin Bugariu în studiul despre „Rolul Bisericii românești din zona Deta la Marea Unire”. În primul deceniu al secolului XX, Filip Matei l-a învățat pe Aurel Novac un poem care doinea dorul unirii românilor ardeleni și bănățeni cu frații lor din România, oferindu-ne tuturor celor de astăzi o dovadă clară a dorinței românilor din Austro-Ungaria de a ieși de sub sceptrul habsburgilor și de sub stăpânirea ungurilor: „Până când frate ardelene,/ Să te lupți tot cu nevoi –/ Până când o bănățene,/ Râde-or, râde-or ungurii de noi?/ ... / Frați români scăpați moșia,/ Faceți toți piept bărbătesc –/ Reîntocmiți iar România/ Măriți, măriți neamul românesc./ ... / S-arătăm în lumea toată/ Că românul n-o pierit/ El în vorbă și în faptă/ Este, este vrednic de trăit./ Că nici timpuri grele,/ Nici maghiarul cel păgân –/ N-a curmat zilele mele,/ Căci am, căci am fost și sunt român!” (p.88).
Stilul părintelui Valentin Bugariu este unul îngrijit, îmbrăcat într-un limbaj accesibil, coerent și plăcut, care nu trădează amprenta discursului clerical. De asemenea, trebuie să subliniez că atât studiile, cât și celelalte texte sunt rezultatul unei documentări temeinice, discursul său istoric fundamentându-se pe un aparat critic viguros dovedind conștiinciozitate, acribie și asumarea unor competențe caracteristice cercetării științifice, istorice și teologice deopotrivă.
Adresat, în primul rând, credincioșilor pe care-i păstorește și abia apoi mediului de specialitate, volumul Din pridvorul credinței, semnat de preotul cărturar bănățean Valentin Bugariu, îi face cinste mai întâi autorului, apoi corului clerical ortodox românesc și, nu în ultimul rând, Universității de Vest în care s-a format din punct de vedere intelectual. Astfel părintele Bugariu se înscrie în frumoasa tradiție cărturăreasă a românilor din Banat, în general, și a elitei preoțești, în particular, plasându-se în decendența cultural-vocațională a faimosului cronicar sacerdot Nicolae Stoica de Hațeg, protopopul Mehadiei.

Mircea-Gheorghe Abrudan