luni, 9 septembrie 2019

Cu Hristos în noul an școlar

   
      Pe 9 septembrie a început un nou an școlar. Emoția începutului dar totodată bucuria regăsirii copleșesc orice suflet. O zi festivă presărată cu cuvinte de bun venit, rugăciuni și flori însumează speranțele unui an școlar rodnic pentru toți elevii și preșcolarii dar și pentru profesorii școlilor din Birda și Sîngeorge.
       A existat și ne punem nădejdea că va mai fi și pe mai departe o bună colaborare între Biserica Ortodoxă și cele două școli mai sus amintite. În cursul anului trecut precum și în cei anteriori lui, preșcolarii și elevii au participat la slujbele bisericii înoțiți de profesori, în timpul Posturilor Paștilor și Crăciunului s-au împărtășit cu Sfintele Taine ale Mărturisirii și Cuminecării.
        Elevii au realizat chiar o mărturisire a valorilor creștine, istorice și tradiționale în activități concretizate în recitare de poezie și realizare de eseu tematic, interpretarea de pricesne, colinde și cântece patriotice la momentele aniversării unor zile speciale din cultura românească.
       Tot pentru copii, Biserica din Birda a organizat activități educative în vacanțele de Crăciun și Vară concretizate în concert de colinde la Sîngeorge, colindarea credincioșilor în comună și în biserică. În vacanța de vară a fost inițiată o Școală de Vară cu activități recreeative și didactice. Tot o realizare în organizarea a celor două instituții sunt: participarea la concursuri religioase, Olimpiada de Religie, vizite la mănăstiri și întâlnirea tinerilor creștini de la Cluj-Napoca.
      Pentru consemnarea activităților dar și a compoziților tinerilor creștini, revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” a pregătit pagini în care fiecare autor și-a găsit locul și rostul.
     La început de nou an școlar prin grija Consiliului Parohial și al Parohiei Ortodoxe din Birda au fost donate pentru elevii din familii cu posibilități reduse, rechizite, culori de apă și pensule, instrumente de scris pentru începerea școlii în bune condiții.
      Toate aceste înșiruri reprezintă izbânzi ale elevilor, dascălilor lor, comunității ortodoxe din Birda. ,,Greul” poate fi biruit doar prin interes, învățare și muncă. Însă rezultatele –cred eu – au răsplătit pe fiecare participant în parte, a luminat pe cei cărora le-au fost adresate aceste activități și desigur ne-au bucurat pe toți întărindu-ne credința potrivit căreia: ,,Nasc, la Birda și la Sîngeorge, oameni!”.
     De aceea fie ca în acest nou an școlar 2019-2020 să fie presărat cu zile senine, cu ore pline de învățături folositoare și de răgazuri sărbătorești în biserică.