duminică, 1 septembrie 2019

Început de An bisericesc la Birda


Duminică, 1 septembrie a fost săvârșită slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sîngeorge, după ce în Ajunul sărbătorii a fost oficiată slujba Vecerniei în biserica parohială din Birda  pentru cea de a 11-a Duminică după Rusalii.
În cadrul Sfintei Liturghii cuvântul de învățătură a fost susținut de preotul Valentin Bugariu, parohul locului. Pornind de la textul pericopei duminicale (Marcu 18, 23-35) vorbitorul a scos în priveliște îndurarea lui Dumnezeu față de credinciosul care cu pocăință cere acest lucru. Tot în această zi Biserica cinstește începutul unui nou An bisericesc.
Semnificația acestui moment sărbătoresc este arătat de Sfânta Scriptură, primul eveniment din activitatea publică a Mântuitorului s-a petrecut în sinagoga din Nazaretul copilăriei Domnului unde a citit celor prezenți la rugăciune un fragment din cartea Proorocului Isaia: ,,Și a venit în Nazaret, unde fusese crescut; și după obiceiul Său a intrat în ziua Sâmbetei în sinagogă și Sʼa ridicat să citească. Și I sʼa dat cartea profetului Isaia. Și deschizând El cartea, a găsit locul unde era scris: Duhul Domnului e peste Mine, pentru că El Mʼa uns; El Mʼa trimis să le binevestesc săracilor, să-i vindec pe cei zdobiți la inimă, robilor să le vestesc libertate și orbilor vedere, pe cei asupriți să-i trimit în libertate și să vestesc anul bineprimit al Domnului” (Luca 4, 18-19). Experiența rugăciunii publice a Bisericii ne arată importanța acestei prăznuirii a ivirii unui nou An bisericesc: ,,A toată făptura Ziditorule, Cel ce timpurile și anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătății Tale, Doamne, păzind în pace poporul și țara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu și ne mântuiește pe noi” (Tropar).
            După otpustul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Tedeumului la început de an cu rugăciuni speciale pentru pace și bunăstare a întregii lumi.

Biblia sau Sfânta Scriptură, versiunea Bartolomeu Valeriu Anania, Ed. Renașterea, Cluj-Napoca, 2009.
Mineiul pe Septembrie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1984