vineri, 27 septembrie 2019

Comemorarea Mitropolitului Nicolae Corneanu în parohia Birda


   Vineri, 27 septembrie a fost organizată activitatea ,,Dor de cei ce nu mai sunt” la Școala Primară și Grădinița cu Program Normal din Sîngeorge, jud. Timiș. În cadrul acesteia, a fost comemorat Mitropolitul Nicolae Corneanu de la a cărei trecere în veșnicie s-au scurs cinci ani.
    Comemorarea a debutat cu o cateheză susținută de de P. C. Părinte Valentin Bugariu cu tema: ,,Contribuția Mitropolitului Nicolae Corneanu la dezvoltarea culturii teologice bănățene”. Vorbitorul a prezentat viața și activitatea Înaltului Ierarh timișorean aflată în grija Maicii Domnului. Născut la la Praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică și plecat în veșnicie cu trei zile înaintea Praznicului Acoperământului Maicii Domnului, Mitropolitul Nicolae (1923-2014) a fost Părintele duhovnicesc al credincioșilor din Mitropolia Banatului și arhiepiscopul Timișoarei.
        A fost ales și apoi instalat la 4 martie 1962 în Duminica Ortodoxiei ca arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și mitropolit al Banatului. În această calitate a vegheat la buna desfășurare a vieții bisericești în cele două județe ale Banatului. A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea culturii teologice, a învățământului religios și teologic precum și la statornicirea unor relații frățești cu celelalte confesiuni și chiar religii la Timișoara.
       În partea a doua a activității a fost vizionat filmul biografic ,,Mitropolitul Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului” produs de Trinitas Tv. Aici, elevii au putut observa fotografiile, înregistrările și mărturiile despre Mitropolitul Nicolae.
        La final copiii au putut observa câteva volume realizate de Mitropolitul Nicolae precum și un volum omagial și două comemorative închinate Părintelui Mitropolit. Tot cu acest prilej au fost expuse mai multe fotografii care îl înfățișează pe Ierarhul Banatului în diferite ipostaze: slujire liturgică, administrativă precum și în mijlocul copiilor și tinerilor.
       Această activitate a fost realizată prin sprijinul doamnelor prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea care au sprijinit nemijlocit acest demers.