marți, 8 septembrie 2020

,,Arhanghelul”, nr. 35 / 2020

 

   A apărut nr. 3 pe anul 2020 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. Ajunsă la numărul 35, în cel de-al IX-lea an de apariție neîntreruptă, publicația rurală oferă cititorilor ei din Birda și Sângeorge, precum și iubitorilor de presă locală în 12 pagini câteva rubrici permanente.

    În prima pagină, ,,Editorial”-ul dezvăluie celor interesați o ,,Zi de sărbătoare în parohia Berecuța”, sfințirea pietrei de temelie în filia Mănăstire a noii biserici cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” (p. 1).

  Rubrica ,,Restituiri” propune o nouă pagină de istorie orală în materialul prof. Iosif Marius Circa, ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia”, serial ajuns la cel de-al XII-lea episod. Cealaltă rubrică ,,Documentar” dezvăluie prezența credinței ortodoxe în opera poetului național: ,,Reflectarea credinței creștin-ortodoxe în opera lui Eminescu” iscălit de preotul Valentin Bugariu.

  Tinerii au și în acest număr o pagină realizată de ei, un eseu, ,,Noaptea Învierii” de Anita Radics și o poezie ,,În Tine mă-ncred Doamne!” de Tania Gabor.

    Din acest număr există o nouă rubrică intitulată ,,Pagina de literatură” care adăpostește creația doamnei dr. Nina Ceranu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, ,,Fals jurnal”.

    Cronica Parohiei Birda în 4 pagini (9-12) încheie fericit acest număr.

 Revista poate fi procurată de la bisericile din Birda și Sângeorge și on-line pe site-ul: https://www.scribd.com/document/475266715/Arhanghelul-Nr-3-2020-Color.