duminică, 6 septembrie 2020

Slujbă de binecuvântare a lucrărilor în parohia Voiteg

 

       În Duminica a XIII-a după Rusalii, parohia Voiteg a îmbrăcat haină de sărbătoare spre a aduce mulțumire lui Dumnezeu, pentru lucrările săvărșite la exteriorul, turnul clopotniță și interiorul bisericii parohiale.

     La orele dimineții a poposit în localitate, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a fost întâmpinat de dl. Tudor Nicolae Marinescu, primarul Comunei Voiteg și P. C. Părinte Dragan Giorgiev, parohul bisericii cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Voiteg.

        Cuvântul de bun venit a fost rostit de P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei, care a vorbit de vechimea localității atestată din veacul al XIV-lea și de vrednicia românilor ortodocși de aici. Înaltul ierarh a fost întâmpinat de un grup de copii de la Școala Gimnazială din Voiteg, coordonați de prof. Camelia Fogaș, directorul instituției școlare. Copiii, îmbrăcați în haine tradiționale românești au fost primul moment de bucurie al acestei zile.

         La altarul de vară a fost oficiată Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de clerici, condus de P. On. Părinte Prot. Ioan Prisăcean, P. On. Părinți Nichifor Tănase și Timotei Anișorac, consilieri eparhiali de la Arhiepiscopia Timișoarei, P. C. Părinți Dragan Giorgiev, parohul locului, Zaharia George, fostul paroh al locului și Valentin Bugariu de la parohia Birda.

     Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit, care a vorbit celor prezenți despre pericopa evanghelică duminicală (Matei 21, 33-44), subliniind importanța păstrării cu credincioșie a darului viei făcut de Dumnezeu. Totodată vorbitorul a pus accentul pe jertfa proorocilor de a-L vesti pe Hristos și jertfa Fiului lui Dumnezeu.

   După otpustul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate cu sprijinul credincioșilor, Centrului Eparhial, autorităților locale și județene precum și al Secretariatului de Stat pentru Culte.

     La final a fost apreciată strădania P. C. Părinte paroh Dragan Giorgiev care a fost hirotesit în treapta de iconom. Totodată au fost dăruite acte de cinstire dl. Tudor Nicolae Marinescu, primarul Comunei Voiteg, dl. Cristian Iulian Olaru, viceprimarul Primăriei, altor credincioși care au contribuit la  realizarea acestor lucrări.

    Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ,,Sf. Gheorghe” a parohiei, iar prezența numeroșilor credincioși a îmbogățit și înfrumusețat ziua aceasta, în care fiecare și-a primit plata ostenelilor sale.