marți, 8 septembrie 2020

Hramul bisericii din Birda

 

   La Praznicul Nașterii Maicii Domnului, comunitatea parohială creștin-ortodoxă din parohia Birda, și-a serbat hramul bisericii. În Ajunul praznicului a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), iar în ziua Preacinstirii Maicii Domnului a fost săvârșit Acatistul Maicii Domnului – Bucuria tuturor celor necăjiți, Sfințirea Aghesmei Mici și Sfânta Liturghie.

            La predică, părintele Valentin Bugariu a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei (Luca 10, 38-42; 11, 27-28) și a accentuat importanța prăznuirii hramului pentru biserică și credincioșii ei. Pornind de la un roman care își desfășoară acțiunea într-un sat bănățean, Altare dărâmate. Romanul unei fete, vorbitorul a scos în evidență importanța prăznuirii hramului, ca zi de rugăciune dar și de valorificare a bogăției etnografice românești.

        În momentul potrivit mai mulți copii și credincioși maturi s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

           După otpustul Sfintei Liturghii a fost oficiată Rânduiala tăierii colacului, slujbă la care au participat nașii de anul acesta: Denisa Anamaria, Tudor, Delia și Mircea Peia. A fost prezentată și distribuită revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” , nr. 35 / 2020.

         În încheiere elevii Denisa Anamaria Peia și Alexandru Orășanu au prezentat un buchet de cântece populare românești care au bucurat sufletele credincioșilor prezenți cu acest prilej.