sâmbătă, 21 august 2021

Un muzicolog bănățean de astăzi

 

De curând a apărut la Editura Aius din Craiova, un volum îngrijit de prof. Nicolae Marinescu și închinat profesorului și muzicologului Gheorghe Fabian. O viață & un destin. Filarmonica ,,Oltenia”, 2021, 149 p.

În ,,Introducere”, Nicolae Marinescu recomandă această carte care a apărut cu prilejul aniversării a 80 de ani a sărbătoritului, ca fiind ,,o retrospectivă succintă dar densă și semnificativă, a experienței sale biografice sublimată într-o aventură a vieții muzicale craiovene” (p. 10).

Celelalte șapte capitole ilustrează prin autobiografie, mărturisiri, catalogul creației, fotografii, diplome și premii viața unei personalități muzicale din Cetatea Băniei devenită o prezență așa cum mărturisea Darda Bossun în 2001: ,,Inconfundabila prezență de pe Strada Mare a Urbei, cu pălăria-i largă-n boruri, cu bastonul atârnat englezește, pe braț, cu chipul pecetluit cu mustață haiducească,…” (p. 67).

Gheorghe Fabian după propria mărturisire ne spune că s-a născut pe 18 iunie 1941 la Butin, în județul Timiș. Legătura cu satul natal, cu Banatul reiese din câteva însemnări autobiografice. A urmat școala primară, gimnazială și liceală în Banat la Butin, Gătaia și Nădlac în județul Arad. În timpul studiilor universitare de la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca l-a avut profesor de teorie-solfegii pe bănățeanul Lucian Surlașiu. La absolvire a primit un post de profesor la Școala elementară nr. 3 din Arad, ,,cu scopul de a mă stabili în Banat” (p. 19).

Sufletește niciodată muzicologul Gh. Fabian nu s-a despărțit de Banatul natal. Mărturie stau însemnările legate de istoricul satului natal, dar și de eforturile familiei de a-l sprijini în cariera aleasă: ,,Părinții mei locuiau în casa proprie la nr. 127. Ocupația lor era legată de munca câmpului.

De menționat este faptul că oamenii satului munceau pământul cu sârg, cu un devotament rar întâlnit. Era o localitate multietnică. Majoritari erau slovacii; urmau, în ordine descrescătoare, românii, sârbii, germanii, ungurii, evreii. Satul avea 3 biserici (evanghelică luterană, ortodoxă, catolică) și o școală primară (clasele I-IV) cu limbile de predare slovacă și română. Părinții mei, fiind slovaci, frecventau biserica evanghelică. Eu am urmat școala primară slovacă.

După ce tatăl meu a fost desemnat de Consiliul Parohial în calitatea de cantor-organist al bisericii, întreaga noastră familie s-a mutat în casa cantorială, situată pe strada principală vizavi de biserică. Observând că posed aptitudini, tatăl meu a făcut un gest extraordinar: a vândut un cal și mi-a cumpărat un acordeon Hohner, cu 80 de bași, pe care cu greu puteam să-l țin pe umeri la acea vârstă” (p. 15).

Cea din urmă mărturie o constituie dăruirea volumului omagial Bibliotecii Școlii din Gătaia unde a urmat primele două clase ale Gimnaziului: ,,Liceului Teoretic Gătaia, această carte, în semn de omagiu adus prestigioasei instituții de învățământ, din partea unui fost elev al Școlii elementare, anii 1951-53. Gheorghe Fabian”.

La absolvirea Conservatorului clujean, Gh. Fabian s-a căsătorit cu olteanca Ecaterina Rădulescu, studentă la Matematică și fiică a preotului ortodox din Melinești, jud. Dolj. Aici, cei doi absolvenți au fost încadrați la liceul din localitate. Din 1968 Gh. Fabian a devenit secretar al Filarmonicii din Craiova. A avut de acum, maestrul Fabian câteva realizări notabile în postura de dirijor, comentator, compozitor, cronicar și în final manager al instituției. După 1990 a luat ființă Departamentul de Muzică în cadrul Universității din Craiova, unde a predat Istoria Muzicii.

Între reușitele organizatorice și literare amintim festivalul denumit ,,Săptămâna muzicală craioveană” (1972) care dăinuiște și astăzi și în colaborare cu pr. prof. Alexie Buzerea a publicat monografia: Filarmonica ,,Oltenia”- 90 de ani de la înființare (1952-1992) (p. 26).

Și prin acest volum, profesorul și muzicologul Gheorghe Fabian continuă seria medalioanelor unei tot mai necesare monografii ,,Bănățeni de astăzi” o continuare firească a celor de altădată.