duminică, 15 august 2021

Ziua de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor în parohia Birda

 

   La Praznicul Adormirii Maicii Domnului au fost cinstiți la ceasurile serii Sfinții Martiri Brâncoveni și sfetnicul Ianache, prin slujba Vecerniei unită cu Litia. Slujba a fost încheiată cu o cateheză pregătită și susținută de P. C. Părinte Valentin Bugariu. Activitatea religios-culturală s-a desfășurat în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din filia Sângeorge, a parohiei Birda.

  Cateheza a dezvăluit câteva din contribuțiile culturale ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714), în ceea ce privește cartea și arta bisericească românească și susținerea românilor transilvăneni în lupta pentru păstrarea credinței ortodoxe. O dovadă pilduitoare o reprezentă tipărirea Antologhionului (1705), o selecție de texte imnografice aparținătoare mai multor cărți liturgice.

   La final a fost proiectat filmul documentar ,,Sfințenie și cultură. Ctitoriile brâncovenești din Arhiepiscopia Râmnicului”. Produs de Televiziunea Trinitas, filmul înfățișează ctitoriile ecleziale domnești din județul Vâlcea. De-a lungul filmului aduc mărturii din cele mai importante, diferiți specialiști în Istoria Artei: Acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Corina Popa și preotul dr. Florin Șerbănescu.

    Au fost prezenți credincioși și copii din Sângeorge. Elevii au fost însoțiți de prof. Doru Popa de la Școala Gimnazială din Birda.