luni, 16 august 2021

,,Vatra satului”, nr. 52 / 2021

 

   Profesorul și gazetarul Iosif Marius Circa iscălește în Editorialul acestui număr, un reportaj cu titlul ,,Eveniment inedit în satul nunții mele, Ferendia”. Ivit cu prilejul apariției unui magazin alimentar în satul Ferendia, autorul subliniază importanța ideii de comunitate locală: ,,Este de netăgăduit că nimeni nu a trăit vreodată alt moment decât prezentul. Căci, de fapt, și amintirile sunt gânduri de acum, ba, mai mult, chiar anticipările sunt gândite tot în prezent. Prezentul este clipa pe care o trăim, el este timpul în care conviețuim în tăcere sau în tumultul vremii și este perioada când oamenii se bucură de comuniunea dintre ei. Suntem creștini și știm că D-zeu a creat omul pentru a trăi prezentul în comuniune. Avem sădită în firea noastră dorința de a ne căuta aproapele, de a ne bucura împreună cu el.

     Adevărata comuniune dintre oamenii de la țară, s-a născut prin forța divină a Celui de Sus. Biserica era, și cred că încă mai e, mijlocul și miezul satului” (p. 1).

      Prof. Ioan Traia realizează un studiu monografic închinat unui topos istoric ,,Comuna Jamu-Mare în perioada medievală” în care abordează mai multe problematici: atestarea documentară a așezărilor, fenomenele de pustiire și continuitatea așezărilor în perioada regalității maghiare.

     În pagina dedicată credinței, preotul Tiberiu Gherasim, parohul Bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Ferendia a semnat un cuvânt catehetic închinat sărbătorii hramului lăcașului de cult: ,,Adormirea Maicii Domnului sau «Paștele verii»”. Din cuprinsul acestui articol aflăm lucruri noi despre sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului prin cântările Prohodului, procesiunea cu Epitaful și bucuria pascală a praznicului.

    Revista se încheie cu o recenzie și o cronică culturală dedicate apariției unei cărți și sărbătoririi unui gazetar bănățean, prof. Gheorghe Rancu-Bodrog cu prilejul împlinirii a 75 de ani de viață.