sâmbătă, 28 august 2021

,,Arhanghelul”, nr. 39 / 2021

   În Ajunul Praznicului Nașterii Maicii Domnului, hramul bisericii parohiale din Birda a apărut numărul 39 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.

    Din cuprins am reținut un ,,Editorial”, ,,Coronavirusul cel de toate zilele” iscălit de părintele Valentin Bugariu care oferă câteva date despre virus, precum și câteva terapii duhovnicești pentru alungarea maladiei.

     Pagina ,,Tinere condeie” cu două realizări sub forma unei poezii și a unui eseu care îi au ca autori pe doi foști elevi ai Școlii Gimnaziale din Birda, Vălean Bogdan și Weisz Markus aduc vești bune din lumea celor mai fragede condeie.

      Profesorul Iosif Marius Circa, harnic și competent colaborator al revistei oferă cititorilor, cel de-al XIV-lea episod al Amintirilor, ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia”, iar ,,Pagina de literatură” sub semnătura conf. univ. dr. Mirela Ioana Dorcescu dăruiește cititorilor un portret de monah îmbunătățit: ,,Un mistic-martir: Părintele Ioan Negruțiu”.

      Rubrica ,,Documentar” prin două articole încheie șirul colaboratorilor din acest număr. Prof. Octavian Gruița, ,,Personalități girocene participante la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918” și preotul Valentin Bugariu care își finalizează materialul omagial: ,,Ioan Alexandru la 20 de ani de la înveșnicire (IV)” aduc un plus de informații din viața românilor de ieri.

     ,,Cronica parohială” pe parcursul a patru pagini (8-12) prezintă activitățile religioase, catehetice și filantropice realizate de Parohia Birda în ultima vreme.

      Revista poate fi găsită la bisericile din Birda și Sângeorge și în format electronic accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/522066628/Arhanghelul-2021-Nr-3.