marți, 21 noiembrie 2023

Centenarul nașterii Mitropolitului Nicolae Corneanu la Birda și Sângeorge, jud. Timiș

 

   Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului a fost pentru credincioșii parohiei Birda și cei ai filiei Sângeorge, un prilej de îndoită bucurie prăznuind evenimentul intrării Maicii Domnului, în ascultarea lui Dumnezeu și pomenirea Mitropolitului Nicolae Corneanu la Centenarul nașterii (21 noiembrie 1923 – 21 noiembrie 2023).

  Sărbătoarea a debutat cu oficierea Slujbei Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. După apolisul slujbei, credincioșii au putut viziona un film documentar realizat de către Vasile Bogdan pentru Studiul Televiziunii Române din Timișoara.

        Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge. La momentul potrivit mai mulți copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

       Predica zilei a fost pregătită și susținută de preotul Valentin Bugariu care a ilustrat importanța Praznicului pentru creștinătatea ortodoxă și a creionat profilul biobibliografic al Mitropolitului Nicolae Corneanu.

        După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru cel comemorat. Tot cu scopul amintirii a fost realizată o expoziție de carte și fotografie din opera și viața Mitropolitului Nicolae și a fost proiectat o secvență dintr-un alt film documentar consacrat Ierarhului timișorean.