marți, 7 noiembrie 2023

Conferință preoțească de toamnă la Deta

 

   Într-o atmosferă de frățietate s-au desfășurat lucrările Conferinței preoțești de toamnă, în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, din orașul Deta.

     În debutul întâlnirii a fost citit Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, de către soborul clericilor format din P. C. Părinți Olivian Crișan de la parohia Șipet, Ioan-Vasile Cheregi de la parohia Jebel și Dragoș-Georgian Popovici de la parohia Stamora Germană. Condace și icoase din cadrul Acatistului au fost citite de preoții prezenți.

    În cuvântul de deschidere P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei a vorbit despre tematica Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) din Patriarhia Română. Cu acest prilej, Preaonoratul Părinte Protopop i-a conștientizat pe participanți de însemnătatea muzicii de cult în Vechiul și Noul Testament, precum și de diversificarea și îmbogățirea cântărilor care reflectă învățătura de credință și norme de morală.

      Referatul Conferinței cu tema ,,Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” a fost pregătit și susținut cu ajutorul videoproiectorului, de către părintele Ioan-Vasile Cheregi.

      Structurat în mai multe părți constitutive, Referatul, a ilustrat cântarea religioasă în Sfânta Scriptură, cu câteva exemple, apoi Muzica bisericească bizantină și compozitorii și psalții români reprezentativi în fixarea muzicii bizantine în spațiul românesc și acțiunea de rumânizare a cântărilor. Au fost prezentate școlile de psaltichie din București de pe lângă diferitele biserici conduse de psalții acestora. Sub forma unor medalioane biobibliografice au fost ilustrate figurile principalilor creatori: Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Ion Popescu-Pasărea, Gavriil Musicescu și Nicolae Lungu ș. a.. Autorul a punctat și acțiunea de uniformizare a cântării bisericești din vremea păstoririi Patriarhului Justinian Marina.

   Ultima parte a referatului a vorbit de Muzica bisericească din Banat, apreciată a fi de origine bizantină așa cum a explicat într-o lucrare, muzicologul Gheorghe Ciobanu. Au fost prezentate creațiile religioase, cu unele exemplificări ale lui Ioan Vidu, Sabin Drăgoi, Nicolae Ursu și Timotei Popovici, dar și a dascălilor muzicii bisericești din Banat: Atanasie Lipovan, Trifon Lugojan, Nicolae Firu, Dimitrie Cusma, Antoniu Sequens, Constantin Vladu și Nicolae Belean. Tot cu acest prilej au fost tratate și contribuția corurilor și a cărții de cult din Banat.

      Pe marginea referatului dar și a primenirii cântării de strană și corale au formulat mai multe opinii P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Mihail Ursu (parohia Macedonia), Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia), Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Pavel Žižica (parohia Moravița) și Dragoș-Georgian Popovici (parohia Stamora Germană).