luni, 6 noiembrie 2023

Simpozionul ,,Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat” la Timișoara

 

   În 6 noiembrie a avut loc în organizarea Mitropoliei Banatului, a Academiei Române, filiala Timișoara și a Asociației Cultural-Filantropice ,,Ioan Oprea” din Timișoara, cea de-a doua ediție a Simpozionului ,,Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”.

 Manifestarea științifică s-a desfășurat la sediul Mitropoliei Banatului, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan Selejan al Banatului. Coordonatorul acestei sesiuni științifice, P. C. Părinte prof. dr. Daniel Alic a prezentat această contribuție menită să îmbogățească spiritual sărbătorirea orașului Timișoara, capitală europeană a culturii prin dezbaterea a două teme distincte: ,,150 de ani de la înveșnicirea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna” și ,,100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”.

   În partea festivă a Simpozionului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Ioan a vorbit despre câteva repere biografice și ale operei celor doi ierarhi comemorați. În cazul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Înaltul Ierarh a vorbit de strădania școlară, lupta de emancipare națională prin școală și carte, înființarea tipografiei eparhiale și apariția ziarului bisericesc ,,Telegraful Român”, cea mai veche publicație periodică românească. Mitropolitul Nicolae Corneanu a fost apreciat ca un nou Șaguna al Banatului pentru a doua jumătate a secolului trecut și începutul veacului XXI. Meritul Mitropolitului Nicolae constă în susținerea unității de credință în rândul românilor ortodocși bănățeni.

     Preasfințitul Paisie Lugojeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în calitate de colaborator apropiat al Mitropolitului Nicolae Corneanu a vorbit despre disponibilitatea ierarhului pomenit de a lucra cu tinerii prin ore de studii biblice și conferințe. Chipul Mitropolitului a fost creionat prin trei trăsături definitorii: bun administrator și cu dragoste pentru carte; neobosit slujitor și conducător al diasporei românești din Iugoslavia și Ungaria.

   Preasfințitul dr. Emilian Nica, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului a susținut comunicarea ,,Sfinții Ierarhi Andrei Șaguna și Calinic al Râmnicului: comuniune și conlucrare pentru binele Bisericii” în care a accentuat ideea întăririi comuniunii realizată prin schimburi culturale: carte bisericească și veșminte liturgice.

     Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române a prezentat tema: ,,Ioan Slavici și recenzia din 1880 despre cartea dedicată lui Andrei Șaguna de Nicolae Popea”. Acad. Ion Păun Otiman, președinte de onoare al Filialei Timișoara a Academiei Române a vorbit despre ,,Întâlnirea Tineretului Ortodox – Timișoara 2023 – văzută la televizor” și a dat mărturie despre câteva ipostaze din viața Mitropolitului Nicolae ca participant la evenimente bisericești internaționale, membru și colaborator al Academiei Române și ierarh cu deschidere față de Casa Regală a României.

     După încheierea sesiunii comune, au urmat susținerea comunicărilor în cele trei secțiuni: (I) ,,Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna”; (II) ..Mitropolitul Nicolae Corneanu” și (III) ,,Istorie ecleziastică bănățeană.

   Au participat cu diferite teme: profesori de teologie, profesori universitari, cercetători științifici, consilieri eparhiali și preoți.

     Din partea Parohiei Birda, preotul dr. Valentin Bugariu a prezentat comunicarea ,,Pastorație și presă bisericească. Revista ‹‹Mitropolia (Altarul) Banatului››. Studiu de caz”.