joi, 30 noiembrie 2023

Sărbătorirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna la Sângeorge și Birda

 

   Cu prilejul împlinirii a 150 de ani, de la înveșnicirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, a fost organizată în parohia Birda o activitate religios-culturală compusă din rugăciune, cateheză, vizionarea unui film documentar și o expoziție de fotografie și carte dedicată Sfântului Ierarh.

  Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) a fost oficiată în ajunul sărbătorii, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge. După otpustul slujbei a fost proiectat filmul documentar: ,,Mitropolitul Andrei Șaguna. Neodihna întemeierilor”.

      Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohială, cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din Birda și a fost însoțită de susținerea catehezei cu tema: ,,Icoana Sfântului Andrei Șaguna în conștiința românilor”. În tratarea temei, preotul Valentin Bugariu a ilustrat etapele vieții și operei restauratorului Mitropoliei Ardealului cu cele două Episcopii bănățene: Arad și Caransebeș, dar și prezența Sfântului Andrei în Banat și contribuția bănățenilor la reactivarea Mitropoliei de la Sibiu.