luni, 13 noiembrie 2023

Comunicare despre Muzica bisericească bănățeană la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Timișoara

 

 

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și a sărbătoririi Zilei Bibliei, la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Timișoara, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor și a invitaților lor, cu prilejul desfășurării unei noi activități moderată de poeta și publicista Constanța Sylvia Hârceagă.

Cu acest prilej a fost susținută comunicarea ,,Muzica bisericească din Banat. Creatori. Școli. Manuale” de către părintele dr. Valentin Bugariu de la parohia Birda, din Arhiepiscopia Timișoarei.

Referentul de astăzi a făcut o incursiune ilustrată în 36 de diapozitive, în trecutul muzicii bisericești bănățene. După o scurtă introducere a fost tratat fenomenul Muzicii bisericești din Banat, în cursul timpului evidențiind în medalioane pe compozitorii, dirijorii și profesorii cântării bisericești, care au format de-a lungul anilor preoți și cântăreți de strană, precum și dirijori ai corurilor bisericești. Totodată au fost prezentate școlile în care s-a predat muzica de diferite nivele, universitar, postliceal și liceal. Din Banatul Timișean au fost prezentați câțiva creatori: Atanasie Lipovan, Nicolae Firu, Nicolae Belean, precum și câteva coruri sătești.

La final cei prezenți au avut întrebări, completări și mărturii ale temei susținute. Astfel venerabilul ziarist Ioan Medoia și prof. Ioan Traia au vorbit de plugarul dirijor și compozitor Pau Farca din Mercina (jud. Caraș-Severin) și de activitatea muzicală a lui Atanasie Lipovan în diaspora românească din America.

După încheierea activității au urmat schimburi culturale. Astfel am aflat de apariția cărții Alte câteva poezii târzii (Editura Eurobit, Timișoara, 2023, 281 p,). Iscălit de prof. Gheorghe Lungu, volumul oferă un capitol consistent de lirică religioasă închinată Mântuitorului, unor praznice împărătești și sfinților, dar și poezie aniversară din viața autorului, a unor specii literare, folclor, de dragoste, în grai, moderniste ș. a. Toți cei prezenți au primit cel mai fraged număr, 31 al publicației Uniunii Ziariștilor Profesioniști.