miercuri, 1 noiembrie 2023

Teologia timișoreană la 30 de ani

 

   S-au scurs 30 de ani de la înființarea specializării Teologie Ortodoxă, în cadrul Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara. Această fericită întemeiere a învățământului teologic superior în orașul de pe Bega a fost aniversată marți, 31 octombrie 2023 la noul sediu al Facultății de Teologie.

 Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în capela facultății, slujită deopotrivă de profesorii și foștii studenți. La rugăciunea euharistică pe lângă absolvenții de ieri, au participat și studenții de astăzi, care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

    Momentul aniversar a continuat în sala Rotondă a Facultății cu binecuvântarea și prezența Înaltpresfințitului Mitropolit Ioan, cu participarea prof. univ. dr. Loredana Pungă, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, a părinților profesori și a părinților consilieri de la Arhiepiscopia Timișoarei.

       Moderatorul întâlnirii a fost părintele conf. univ. dr. Constantin Jinga. Părintele lect. univ. dr. Marius Florescu a prezentat istoricul învățământului teologic timișorean, iar regizorul Victor Popa a pregătit un medalion comemorativ al profesorilor care au trecut în veșnicie.

     În intervenția sa, Părintele Mitropolit a ilustrat importanța învățământului timișorean pentru parohiile și catedrele de Religie ortodoxă din vestul țării.

        La final a fost prezentat nr. 29 al publicației Școlii de Teologie intitulată ,,Theologos” (,,Analele Universității de Vest din Timișoara – Seria Teologie”).

        La această aniversare au participat studenții promoției 1999-2003 care a împlinit douăzeci de ani de la absolvire, absolvenți ai altor promoții, profesori și studenți.

         Din partea promoției amintite a vorbit părintele protopop Caius Andrașoni.