joi, 25 ianuarie 2024

Cateheză demonstrativă la Școala Gimnazială din Livezile

 

   Joi, 25 ianuarie, cu începere de la orele 11,00, a fost programată cateheza cu tema ,,Rugăciunea”, la clasa a VIII-a în Școala Gimnazială, cu clasele I-VIII, din Livezile, jud. Timiș. Cateheza a fost pregătită și susținută de către P. C. Părinte Daniel Rusan, de la Parohia Livezile, protopopiatul Deta.

    Catehetul desemnat pentru această lecție s-a folosit în expunere de literatura liturgică a Bisericii, de Sfânta Scriptură, precum și de cartea de rugăciune. În debutul catehezei au fost verificate cunoștințele acumulate anterior la orele de religie, care au vizat tema propusă astăzi. Modalitatea de realizare a catehezei a fost cea a Catehismului ortodox compus din întrebări și răspunsuri. Planul a vizat răspunsuri la întrebările esențiale ale lecției: Definiția, felul, forma, timpul, locul, poziția, cartea și foloasele Rugăciunii.

     Elevii au interacționat la primirea noilor cunoștințe, printr-o experiență personală a rugăciunii. Astfel că rugăciunea a fost definită drept ,,un mod de mulțumire adus lui Dumnezeu”, prin care cerem ajutorul pentru dobândirea unor lucruri bune, ne eliberăm de gândurile rele și ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu.

   Pe lângă elevii clasei, la ora de cateheză au participat prof. Daniel Dălinesc, directorul Școlii Gimnaziale Livezile, P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Petru Achim (parohia Banloc), Gheorghe Florea (parohia Ghilad), Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Călin Negrea (parohia Gătaia), Georgian Popovici (parohia Stamora Germană, responsabilul Grupei catehetice Deta -Sud) și Valentin Bugariu (parohia Birda).