marți, 30 ianuarie 2024

Ziua Educației religioase în parohia Birda

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a fost cinstită Ziua Educației religioase în bisericile din Birda și Sângeorge.

În Ajunul sărbătorii a fost săvârșită Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. Tot pentru acest prilej a fost pregătită cateheza cu tema ,,Învățătura despre sănătate și boală la Sfinții Părinți” de către preotul Valentin Bugariu.

În cuprinsul cuvântului de învățătură a fost subliniată importanța și necesitatea sănătății puse în slujba Domnului. Noțiunea răului și legătura cu trupul și cu sufletul. Astfel, Sfântul Ioan Gură de Aur, ne spune că: ,,Dacă sufletul e sănătos, boala trupească nu-i poate pricinui nicio pagubă”. În continuare a fost dezbătut rolul pedagogic al bolii prin înfrângerea mândriei și dobândirea virtuților, între care amintim smerenia și pocăința. Ca formă a bolii au fost dezbătute selectiv bolile sufletești și trupești venite asupra omului.

Marți, 30 ianuarie, cu începere de la orele 10,00, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda. Preotul Valentin Bugariu a susținut cateheza cu tema: ,,Pe urmele Sfinților Trei Ierarhi: Filantropie bizantină și asistență socială”, în care s-a vorbit de învățătura filantropică a Sfinților Trei Ierarhi, dezvoltarea medicinei în cadrul mănăstirilor și au fost prezentate câteva din așezămintele sociale care au funcționat pe lângă mănăstiri și biserici în Bizanț: spitale, cămine pentru bătrâni, orfelinate, clădiri pentru orbi, săraci, educarea tinerelor. La final a fost proiectat filmul documentar ,,Pelerini în Capadocia Sfinților” realizat de Trinitas Tv..