miercuri, 24 ianuarie 2024

Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită în parohia Birda

 

   Sărbătorirea evenimentului Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 1859) a debutat în Ajunul sărbătoririi, cu un program religios-artistic, realizat cu preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu P. N. și Școala Primară din localitatea Sângeorge, cu sprijinul prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea.

    Programul a debutat cu o prezentare ilustrată a momentului Unirii Principatelor care a vorbit copiilor despre idealul și înfăptuirea Unirii Românilor prin informație istorică, fotografie și literatură. Tot pentru acest moment a fost realizată o expoziție de carte. La final, copiii și cadrele didactice s-au unit în versurile și muzica Horei Unirii interpretată de Maria Tănase.

  În 24 ianuarie, clopotele bisericii cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge și-au poftit enoriașii la două ore de rugăciune și cateheză aniversară. Slujba religioasă a debutat cu oficierea Acatistului Sfintei Cuvioase Xenia din Petersburg, a cărei pomenire o face Biserica, în această zi. Rugăciunea a fost aleasă și datorită faptului că în anul acesta sunt pomeniți Sfinții Tămăduitori fără de arginți, iar Sf. Cuvioasă face parte din ceata acestora.

        De la ora 11,00 a fost săvârșită slujba Tedeumului pentru unitatea națională și făuritorii Unirii de la 1859.

      La final printr-o cateheză, preotul Valentin Bugariu, a expus importanța rugăciunii la mijlocitorii noștri către Dumnezeu, care sunt sfinții. Sf. Cuv. Xenia fiind o tămăduitoare fără de arginți și ocrotitoare a familiei. Tot despre o izbăvire, de astă dată a neamului românesc vorbește și aniversarea Unirii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza fiind cunoscut ca un promotor al modernizării Românei. Reformele de secularizare a averilor mănăstirilor închinate, unificarea bisericească, numirea arhiereilor, a obligativității limbii române în cult, a introducerii calendarului gregorian, apoi legile care fac referire la înmormântare, comunală sau rurală ne amintesc de legătura dintre Stat și Biserică în trecutul poporului român.