duminică, 14 ianuarie 2024

Ziua Culturii Naționale în parohia Birda

 

Duminică, 14 ianuarie, după otpustul Sfintei Liturghii, a fost sărbătorită Ziua Culturii Naționale, prin oficierea slujbei de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu și familia sa. După momentul de rugăciune, preotul Valentin Bugariu a prezentat cuvântul aniversar: ,,Eminescu și boala. Instituțiile filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române din trecut”. În cuprinsul acestuia, vorbitorul a ilustrat legătura dintre cult și cultură, a vorbit de boala lui Eminescu și trecerea prin mai multe ospicii medicale bisericești și a prezentat principalele instituții filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române de la începuturi și până în secolul al XIX-lea.

            Copiii din Birda au pregătit un bogat și diversificat program literar compus din nouă poezii sau fragmente din poeme mai întinse. Au recitat versuri eminesciene: Ghioguță Kimberly (clasa 0), Colinde, colinde; Viman Sophia, Somnoroase păsărele; Boiangiu Andrei (clasa a IV-a), Fiind băiet păsuri cureieram; Șuștrean Lorena (clasa a IV-a), Rugăciune; Buzaș Roxana (clasa a V-a), Scrisoare III; Daniela Mândruț (clasa a V-a), Ce te legeni?...; Nițulescu Ionela, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie; Gruia Sergiu (clasa a VI-a), Revedere și Pinti Viorel (clasa a VI-a), Glossă.

            Recitatorii au primit daruri în icoane, cărți și dulciuri. Toți copiii au primit volumul România pitorească a lui Alexandru Vlahuță (Editura Pescăruș, București, 2022, 167 p.), poetul și scriitorul român atât de apropiat de Eminescu, pe urmele suferinței acestuia de la Ospiciul Mănăstirii Neamț.

            Tot cu acest prilej a fost organizată o expoziție de carte din opera eminesciană (poezie), istorie, lingvistică și critică literară.