miercuri, 31 august 2016

,,Arhanghelul”, nr. 3 ̸ 2016

A apărut nr. 3 (19) ̸ 2016 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” al parohiei Birda. Am reținut din cuprinsul acesteia articole care fac referire la viața și petrecerea Maicii Domnului scrise cu prilejul apropiatului praznic al Nașterii Maicii Domnului, hramul bisericii ortodoxe din Birda.
Cel dintâi, ,,Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului” de Nina Ceranu din care aflăm: ,,Așadar ziua aceasta de 8 septembrie marchează sfârșitul verii, când pleacă rândunelele. În această zi se fac praznice pentru răposați, iar bărbații și femeile care nu au copii, merg la biserică și se închină cu multe mătanii, ca să se îndure Dumnezeu și să le dea lor prunci, cum a dat odată bătrânilor Ioachim și Ana”. (p. 6). Cel de al doilea ,,Maica Domnului – Maica Vieții” este un material catehetic care prin dovezile biblice, patristice, imnografice și teologice îmbie pe cititor la Preacinstirea Maicii lui Dumnezeu. Autorul, părintele Silviu Ferciug, parohul bisericii din Bocșa Română reușește să ofere prin această cateheză un argument pentru cultul Maicii Domnului.
Rubrica ,,Restituiri” cuprinde studiul ,,Portretul unui mitropolit uitat: Lăzărescu Vasile (1894-1969). Dr. în Teologie, Mitropolit al Banatului (1947-1961)” de conf. univ. dr. Mirela Ioana Borchin care a ajuns la final. Un alt studiu ,,Viața lui Noe. O posibilă exegeză a textului sacru” de pr. Sebastian Andrei Petrescu este la debut. Pentru acest număr, autorul aprofundează istoria biblică a vieții și etimologia numelui care ar putea fi tradus prin ,,a aduce mângâiere”. (p. 6).
Două rubrici amintesc de activitatea Bisericii din Birda: Un medalion închinat prof. univ. dr. Rodica Popescu (1937-2016), realizat la trecerea în veșnicie a îndrăgitului colaborator și sprijinitor al acesteia. Profesorul, cercetătorul, lingvistul timișorean a purtat de grijă apariției acestei reviste fiind din 2012 și până în primăvara acestui an membru în Colegiul de Redacție. Cea de-a doua rubrică ,,Documentar” conține materialul ,,Parohia Ortodoxă Birda. Fișă monografică” (p. 5) în care sunt date date despre arhiva și biblioteca parohială, șirul preoților slujitori ai bisericii dar și activitatea culturală din trecut și de astăzi a parohiei.
Prof. Gheorghe Lungu realizează o prezentare la volumul Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, ocrotitorul Banatului iscălit de preotul dr. Valentin Bugariu și tipărit la Editura Tiparnița de la Arad în 2016 drept contribuție în anul în care Biserica Ortodoxă din Banat comemorează 360 de ani de la trecerea în veșnicie și 60 de ani de la actul canonizării a Sfântului Banatului. Cu acest prilej al realizării recenziei, prof. Gh. Lungu notează: ,,Cele patru capitole ale cărții sunt subordonate scopului urmărit de autor, de a demonstra rolul de ocrotitor al Banatului al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care ,,poate fi luat drept model de fiecare credincios”. (p. 7).

Revista se încheie în pagina a 8-a cu obișnuita cronică parohială.