sâmbătă, 13 august 2016

,,Vatră nouă”, nr. 191 ̸ 2016

Am primit la parohie numărul pe iulie – august al revistei ,,Vatră nouă” de la Giarmata Vii. Cuvântul de debut al acestei publicații, adică ,,Editorialul” este iscălit de Acad. Păun Ion Otiman care prezintă un punct de vedere asupra așezării umane în general, cu exemplificări la cea românească din perioada contemporană: ,,Comuna ideală. Obiectivul proiectelor de dezvoltare rurală locală”. (p. 2-3).
            Un răspuns este dat în rubrica ,,Sfatul specialistului” de prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu, ,,Umilirea țăranului român. Prețuri de batjocură la achiziționarea grâului” care prezintă o seacă statistică: prețul la grâu ,,oferit”: 0, 52-0,55 lei ̸ kg, deci pentru sudoarea țăranului se oferă în medie 50 bani ̸ kg. Și aici observăm mecanismul cerere – ofertă din sistemul de astăzi, democratic. Zăduful autorului materialul transpare dintr-o comparație cu agricultura de dinainte de 1989: ,,Sunt un nostalgic după ce a fost bun pentru agricultură înainte de 1989, România fiind o țară exportatoare de produse vegetale, horticole și zootehnice. Acum importăm peste 70% din necesarul de hrană pentru populația țării noastre, în timp ce potențialul uman și pedologic al țării noastre poate asigura hrana pentru 70-80 milioane de locuitori”. (p. 5). Deci, avem potențial și uman și al teritoriului destinat folosirii agrare și totuși importăm.
            Din paginile revistei aflăm de multe realizări locale de la cele sportive în cadrul cărora echipa F. C. Giarmata Vii a promovat în Liga a V-a. (p. 6), la cele religioase, de păstrare a frumoaselor tradiții românești: Rusalile, Ziua Iei, Ziua Eroilor ș. a.
            În pagina 7 suntem poftiți printr-o frumoasă ,,Invitație” la sărbătorirea a 200 de ani de la prima atestare documentară a localității Giarmata Vii. În cadrul acestei sărbători am reținut celebrarea Rugii, a hramului bisericii ortodoxe din Giarmata Vii. Va fi oficiată Sfânta Liturghie, apoi înconjurarea bisericii, sfințirea colacului și a prinoaselor Rugii. În cadrul acestei sărbătoriri va fi vernisată o expoziție de icoane pe sticlă și va fi susținut un recital de joc bănățean de Ansamblul ,,Flori de câmpie” din localitate.
            Revista poate fi lecturată pe site-ul: