marți, 9 august 2016

,,Vatra satului”, nr. 2 (37) ⁄ 2016

Cu bucurie am primit mărturisesc în variantă electronică, cel din urmă număr (mai-august) al prestigioasei publicații de peste dealuri din vatra statornică a satului Ferendia. Prin purtarea de grijă a domnului prof. Ioan Traia, redactorul-șef și totodată președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat apare regulat (cu 3 numere pe an) valoroasa revistă sătească, o oglindă a viețurii rurale din Banatul de astăzi.
            Prof. Iosif Marius Circa iscălește un reportaj despre viața culturală a unui oraș în articolul de fond: ,,Belșug de cultură în orașul Deta” (p. 1-3).
            Între două cugetări semnate de A. Malraux și R. Tagore, autorul amintește de realizările culturale ale urbei de pe Birdeanca. Între acestea este amintită participarea a 120 de persoane la faza zonală a Concursului ,,Lada cu zestre” organizat de Consiliul Județean la Ghilad. Aici au fost prezente Corul și formațiile de dansuri care s-au calificat la faza județeană. Pe 15 mai la faza ultimă a Concursului, participanții din Deta au obținut rezultate excepționale: Premile II pentru Ansamblul de dansuri tradiționale germane și Ansamblul de dansuri tradiționale maghiare și Premiul III pentru Corul mixt. (p. 1).
            Aceste rezultate au fost obținute și datorită angrenării formațiilor în diverse concursuri și spectacole locale inițiate de Primărie dar mai ales datorită sprijinului de către aceasta a activității de destindere și culturalizare: ,,Edilii le asigură condiții de pregătire (spații, transport, susținere), iar anul acesta au fost cumpărate 14 perechi de costume populare românești, urmând ca, pe rând, să fie procurate și pentru celelalte etnii”. (p. 2).
            Cultura este sprijinită și de celelalte instituții locale: Muzeul și Biblioteca Orașului, publicația ,,Monitorul orașului Deta” și Liceul Tehnologic ,,Sf. Nicolae” din localitate.
            Tot în cuprinsul acestui număr regăsim un fragment din parfumul vieții de odinioară din ,,Scrisori din Italia” care îl au ca autor pe un fiu al satului, Dr. Ioachim Miloia. Tot în acest număr regăsim o pagină destinată unor gânduri, aforisme și cugetări. Ne-am oprit asupra ,,Sensului vieții”: ,, Viaţa este un drum, un scop şi o victorie. Viaţa este un dans al iubirii. Misiunea voastră este să înfloriţi. Să FII e un dar pentru toată lumea. Viaţa voastră este istoria omenirii. De asta viaţa este mai frumoasă decât orice teorie. Creează din viaţa ta o sărbătoare, pentru că asta este adevărata ei valoare. Viaţa este compusă din prezent. Iar sensul prezentului este să trăieşti în prezent”. (p. 4).
            În pagina a 8-a găsim o scrisoare deschisă adresată părintelui Dragan Giorgiev de comunitatea parohială. Mărturisesc cu admirație pentru cea din urmă, că așa ceva nu prea s-a realizat în istoria vieții religioase din această zonă. La încheierea unei perioade de pastorație, Cineva, să mulțumească pentru slujire, pentru dăruire, pentru viața petrecută ceas de ceas alături de păstoriții încredințați e un lucru sublim dar care vorba eternului Caragiale ,,lipsește cu desăvârșire” din comportamentul creștinilor contemporani.

            Felicitări sincere pentru calitatea articolelor, grafică dar și pentru statornicia scribilor locali în fotografierea frumosului ce se revarsă din belșug asupra noastră.