joi, 18 august 2016

,,Sărcia” nr. 37 ̸ 2016

Prin amabilitatea domnului Iancu Murărescu, redactor-șef al publicației bisericii ortodoxe din Sărcia, am primit la parohie cel din urmă număr al buletinului parohial din localitate.
            În prima pagină, parohul ic. Cristian Popi reușește să deslușească pentru credincioși unul din obiceiurile rituale ale acestora: ,,Îngenucherea la Sfintele Slujbe” în care pornind de la învățătura Sf. Vasile cel Mare: ,,Prin fiecare plecare de genunchi și ridicare arătăm cu faptă că, prin păcat, am căzut la pământ și că, prin iubirea de oameni a Celui ce ne-a zidit, am fost chemați sus, la cer” (p. 1) arată că îngenucherea este un act de pocăință. Cu acest prilej am aflat și de zile în care nu se practică această medodă de pocăință: Duminica, ca zi a Învierii și a bucuriei, perioada între Înviere și Pogorârea Sfântului Duh și săptămâna dintre Crăciun și Bobotează.
            Din acest număr află despre o frumoasă inițiativă de amintire a înaintașilor: ,,Parastasul coriștilor bisericii ortodoxe române Sărcia”. Din acest articol aflăm că în localitate a ființat din 1891 un cor parohial, deci 125 de ani de existență. Cu acest prilej au fost pomeniți 101 coriști.
            Tot din cele 12 de pagini ale revistei am reținut amintirile ziaristului Florin Ursulescu, ,,Copilăria la Sărcia” (p. 5), versuri, o bogată cronică culturală a Bisericii. Din recenziile apărute cu acest prilej o menționăm pe cea a lui I. Murărescu pe marginea volumului ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului”, Ed. Tiparnița, Arad, 2016 iscălită de preotul Valentin Bugariu. (p. 2).

            Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!