miercuri, 31 august 2016

,,Vatră nouă”, nr. 193 ̸ 2016

A apărut de curând revista comunității locale din Giarmata Vii, ,,Vatră nouă”. Inițiată, îngrijită și coordonată de părintele Vasile D. Suciu, parohul bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitate, publicația și suplimentul religios ,,Iconostas” oferă în 16 pagini cititorilor din vatra satului și de aiurea imagini vii din traiul frumos al comunității umane de lângă Timișoara.
            Am reținut un interesant Editorial, iscălit de Acad. Păun Ion Otiman, ,,Casa Regală a României” care se vrea o reconstituire a istoriei monarhiei române pe parcursul anilor de domnie și exil.
            Temelia însă a istoriei celei mari o constituie viața comunității celei mici, lucru dezvăluit de prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu în rubrica ,,Evocări”: ,,Moment aniversar: Giarmata Vii – Überland 210”. În cuprinsul articolul am remarcat poziția și importanța Bisericii pentru viața cotidiană: ,,Biserica este ‹‹Casa lui Dumnezeu›› pe pământ. Ea a fost și este liantul acestei comunități, este izvorul credinței și dragostei față de Dumnezeu, este rodul educației tinerei generații. O națiune lipsită de educație niciodată nu va avea o libertate reală și deplină”. (p. 5).
            Dintr-o altă rubrică ,,Conviețuiri” aflăm din articolul ,,Două sute zece ani de conviețuire între români și germani la Giarmata Vii – Überland” de pr. Vasile Suciu și prof. Marius Gligan despre buna înțelegere între oameni dincolo de naționalitate și confesiune religioasă. Aceasta se sprijină pe respectul pe care fiecare locuitor îl arăta într-un trecut nu prea îndepărtat, vecinului, consăteanului, nevoilor acestuia: ,,La construirea bisericii romano-catolice au contribuit cu bani și familiile de români, iar la construirea bisericii ortodoxe germanii au oferit tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv…”. (p. 9).
            Suplimentul religios se deschide cu un model de păstor al Bisericii: ,,Oameni care au scris istorie la Giarmata Vii – Überland  Preot Filip Doboș”. Autorul, prof. Marius Gligan este coautor împreună cu părintele paroh Vasile D. Suciu la Monografia locului, o temeinică prezentare a istoriei locale atât prin documentare, dar mai ales prin evocarea localității. În cadrul acestui articol, autorul, după o succintă schiță biografică, prezentarea realizărilor pastorale și învățătorești: ctitor de biserică și școală concluzionează: ,,…a fost un ctitor și un făuritor de idealuri, a contribuit la afirmarea comunității noastre prea mult timp nebăgată în seamă”. (p. 11).
            Tot din paginile suplimentului aflăm alte realizări locale, cum ar fi obținerea Locului I în cadrul Concursului Județean Viz Art pentru elevii de Gimnaziu. Cercul de pictură ,,Icoana, fereastră spre cer” a prezentat 18 lucrări validate obținând primul loc în întrecerea școlară.
            O incursiune catehetică este realizată de părintele Vasile D. Suciu pentru credincioșii ortodocși în cateheza ,,Prohodul Maicii Domnului” (p. 13) în care dezvoltă istoricul oficierii acestei slujbe, importanța ei, originea stărilor intonate cu acest scop ș. a.
            Revista mai conține o cronică parohială dar și rețete culinare.
            Publicația poate fi consultată pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_noua_193.pdf