sâmbătă, 13 august 2016

,,Spirit Viu”, nr. 1 (2) ̸ 2016

A apărut cel de-al doilea număr al publicației ,,Spirit Viu” de la Ramna. Revista în 8 pagini editată de Societatea ,,Fii Satului” propune cititorilor din vatra așezării căreșene o samă de date din trecutul și prezentului satului așezat pe Bârzava.
            Editorialul, ,,Istoria unui monument” ilustrează etnogeneza acestui monument. Ridicat din inițiativă particulară fără vreun sprijin al Primăriei și Consiliului Local doar la stăruința și efortul financiar al Parohiei Greco-Catolice și a 29 de familii din localitate, din care 20 nu mai locuiesc aici, a 4-5 persoane care au sprijinit financiar și fizic acest proiect, Monumentul se dorește o carte deschisă a jertfei satului la făurirea României Mari (26 volunatari), în de al doilea Război Mondial (30 de combatanți). La aceștia se mai adaugă: 2 deportați în Bărăgan, 4 etnici germani deportați în Rusia și 11 deținuți politici. (p. 1). Din lista celor din urmă a fost omis Peptenar Ion ,,Pișta” a cărei fișă de deținut a fost reprodusă în p. 2. Pentru jertfa supremă a râmnenților a fost redată o poezie sugestivă: ,,Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane” de Radu Gyr. Pe aceeași coordonată a cinstirii înaintașilor se înscrie și articolul: ,,Familii greco-catolice de prestigiu: Familia Marga” (p. 5-7) de jur. Crețu Achim din rubrica ,,Restituiri”. Am reținut în semnătura materialului precizarea: ,,din cele trăite, cele citite, cele auzite”. (p. 7).
            Un articol deosebit este ,,Documentar”-ul: ,,Ramna, file de istorie” de prof. dr. Bogdan Enășel. Prin inițiativă dar și prin conținut, autorul reușește să realizeze un articol științific care face o trecere succintă a vieții din așezarea din forma de potcovă. Am reținut câteva date din acest material: stabilirea atestării documentare, denumire și etimologie, istoricul satului în epoca antică, medievală, modernă și contemporană, aportul Creștinismului în statornicia satului, utilizarea statisticii în cercetarea monografică, a datelor etnografice și de natură economică. Din lista bibliografică am reținut teza de doctorat a autorului încă manuscrisă: ,,Evoluția activității economice în Banat în perioada 1867-1918”, un document deosebit de util în studiul istoriei provinciei dintre Dunăre și Mureș.
            Revista poate fi consultată pe site-ul: