marți, 9 august 2016

O revistă cât o carte

A devenit tradiție, bunul obicei de a trimite prin poștă, numerele tipărite a celei mai longevive publicații românești ,,Suflet nou” de la Comloșu Mare. Vinovat de această izbândă este domnul prof. Traian Galetaru diriguitorul poștalionului doldora de vești bune din însoritul sat din pusta bănățeană numit Comloșu Mare.
            De astă dată avem bucuria să amintim că au apărut nr. 4; 5; 6 ale revistei ,,Satului bănățean” și nr. 17 al suplimentului ,,Suflet de Dascăl”.
            Din sumarul acestora ne-am oprit la câteva articole ce punctează tradiția cărturărească din vatra acestei așezări. Revista apare sub auspiciile Asociației Culturale ,,Suflet nou” din Comloșu Mare. Potrivit unui raport aflăm că doar în anul 2015 în rândurile acestei instituții culturale au fost primiți 6 noi membrii sporind astfel numărul acestora la 71 de membrii activi. Între cei primiți îi amintim pe: Vasile Barbu (Uzdin), Ioan Viorel Boldureanu și Ioan Hațegan (Timișoara). Între realizările Asociației se înscrie tipărirea revistei în 20-24 pagini în 400-450 exemplare la care se adaugă cele două suplimente: cel istoric și ,,Suflet de Dascăl”, organizarea Simpozionului Internațional ,,Personalități bănățene” (16 august 2015) și lansarea vol. Vânătoarea tradițională la români de dr. Șt. Polverejan. (I. Olărescu, ,,Realizările anului 2015 și programul pe 2016”, în ,,Suflet nou”, nr. 5 ̸ 2016, p. 1).
            Istoria locului este prezentă prin foarte reușite încropiri, între acestea amintim studiul: ,,Meseriașii și negustorii din Comloșu Mare” iscălit de președintele Asociației, dl. ec. Ioan Olărescu. (p. 11-14). Tot în această categorie intră și o rubrică intulată ,,Atitiudini”. Autorul articolului la care ne-am oprit este dl. ing. Gavriil Balog, ,,A fi sau a nu fi român? Războiul economic a început imediat după 1989”. Pentru a ilustra tratarea subiectului, ne-am oprit la un paragraf pe care îl redăm, fără vreun comentariu suplimentar: ,,…Companiile străine care investesc în România se folosesc doar de avantajele create și de mâna de lucru ieftină și calificată, iar profitul nu îl reinvestesc pentru a crea noi locuri de muncă, ci îl transferă în țara de origine pentru a-l investi în alte țări sărace, unde să facă profituri mai mari. Când nu le mai convin avantajele, își retrag investițiile și le mută, iar pe salariații pe care i-au folosit ca slugi cu salarii de nimic îi transformă în șomeri și îi lasă în brațele guvernului să-i întrețină”. (,,Suflet nou”, nr. 6, p. 5).
            Tot legat de viața satului sunt redate medalioane de înaintași, profesori, preoți, țărani condeieri ș.a. Sunt evidențiate concursuri școlare cum este Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, poezie și proză din Banat și aiurea.
            Am reținut și o prezentare de carte realizată de dl. lect. univ. dr. Mihai Pann asupra volumului Episcopul Ioan Bălan în dosarele Securității, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2015, autori: Sergiu Șoica, Gabriel Buboi. Din prezentarea succintă a cărții aflăm un profil al ierarhului lugojan: ,,Episcopul Ioan Bălan nu a fost doar un personaj important din ierarhia Bisericii Române Unite cu Roma, ci și un intelectual autentic. Spirit enciclopedic și totodată cosmopolit, dacă ar fi să luăm în calcul faptul (de loc ușor de trecut cu vederea) că vorbea 9 limbi (română, maghiară, germană, franceză, italiană, latină, greacă, ebraică, arabă), Bălan s-a impus la vremea lui în cercurile culturale europene. A publicat mai multe volume în domeniul teologiei. (…)”. (,,Suflet nou”, nr. 4 ̸ 2016, p. 7).

            Revistele pot fi consultate la biblioteca parohială!