sâmbătă, 6 august 2016

Pe urmele sfinților la Săraca

La praznicul Schimbării la Față, mănăstirea Săraca de la poalele Șumigului și-a sărbătorit hramul istoric. Mănăstirea a rămas ca mărturie vie a vechii așezări medievale din această zonă. O dovadă de continuitate spirituală în vatra unei așezări seculare în care trăirea religioasă s-a împletit cu educația și arta religioasă în izbutite realizări ce au învins veacurile.
Mănăstirea, un veritabil Voroneț bănățean după afirmația unui critic de artă îmbie și astăzi la rugăciune smerită către Hristos Domnul. Un reper solid de viețuire duhovinească și artă creștină di valea Șumigului din apropierea tânărului oraș Gătaia.
Ca urmare a  tradiției din vremurile de demult apuse din inițiativa C. Păr. Călin Negrea și Iulian Popa a fost organizat un pelerinaj din parohiile Gătaia și Colonia Gătaia spre mănăstire în ajunul prăznuirii. Cu steaguri, icoane și mai ales cu credință jertfelnică s-au îndreptat cu toții spre biserica mănăstirii.
Începând cu orele amurgului pe întreg parcursul nopții, în zorii dimineții s-au oficiat servicii religioase compuse din: Vecernia unită cu Litia, Utrenia, Acatistul Domnului Iisus Hristos, Sfânta Liturghie, sfințirea apei, Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie arhierească în ziua sărbătorii.
La această seară, noapte și dimineață de Priveghere au participat: P. S. Paisie Lugojanul, episcop-vicar eparhial, părinți consilieri de la Centrul Eparhial, protopopul Ioan Prisăcean al Detei, ieromonahi de la mănăstirile bănățene, preoți din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei, din  întinderea Protopopiatului Deta. Slujitorii altelor au fost însoțiți de numeroși credincioși care s-au împărtășit cu toții de darul Cuvântului și al Sfintelor Taine.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit în treapta diaconiei teologul Răzvan Marinescu pe seama parohiei Sacoșu Mare din protopopiatul Lugoj. La finalul Sf. Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru slujitorii Sf. Mănăstiri trecuți în veșnicie.

Un gând de mulțumire adresăm Conducerii Primăriei Comunei Birda care a pus la dispoziție un mijloc de transport pentru credincioșii din comună și satele aparținătoare.