joi, 11 mai 2017

Concursul Național de Creație ,,Icoana și Școala Mărturisirii”

În organizarea Sectorului Educațional al Patriarhiei Române a fost organizat Concursul Național de Creație ,,Icoana și Școala mărturisirii”. Această mărturisire a credinței s-a desfășurat începând cu Decembrie 2016 – 10 Martie 2017 la nivelul parohiilor. În Parohia Birda au fost pregătite două momente care au încercat să scoată în relief Anul Omagial al icoanelor și pictorilor bisericești și Anul Comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei.
            - Pregătirea și realizarea unei expoziții sub genericul: ,,Prima mea icoană”. O expoziție de 15 icoane pe pânză pictate de 14 elevi. Expoziția a fost vernisată la biserica parohială din Birda după otpustul Sfintei Liturghii în Duminica Ortodoxiei (5 Martie).
            - ,,Mucenicii credinței” (9 Martie). Moment religios-cultural realizat în biserica parohială cumpus din slujbă religioasă, cateheză, (re)citiri de texte din operele mărturisitorilor din închisorile comuniste, expoziție de carte tematică și prezentarea a două planșe închinate activității Patriarhului Justinian Marina (1948-1977) și suferințelor Bisericii întemnițate.
            Activitățile desfășurate de Parohie au fost înmănunchiate în trei secțiuni: literară, artistică și multimedia. În cadrul primei etape a Concursului au participat: 6 elevi. A fost declarat câștigător portofoliul ,,Icoana – mărturisire a credinței în culori” realizat de Gabor Roberta. Acesta s-a compus din: eseul: ,,Importanța icoanelor pentru viața noastră”, icoana Fecioarei cu Pruncul – tipul Dulcea – sărutare (Glikofilusa) și un material power-point: ,,Filip Matei (1853-1940) - https://www.scribd.com/presentation/341984320/Filip-Matei-1853-1940.
            La nivelul Protopopiatului Deta au fost trimise din partea parohiilor și școlilor din zonă trei portofolii: Jebel, Cebza și Birda.
            Zilele trecute s-a desfășurat etapa eparhială (județeană) a Concursului. S-au întrecut 18 portofolii din cele 6 Protopopiate ale Eparhiei Timișoarei. Juriul a declarat câștigător portofoliul întocmit de eleva Vântu Ioana de la parohia Timișoara – Blașcovici. Aceasta a fost pregătită de P. C. Diac. George Giurgiu  și v-a participa la hramul istoric al Catedralei Patriarhale (20-21 Mai 2017).
            Eleva Gabor Roberta a fost răsplătită cu o Mențiune.
            Felicitări tuturor participanților, îndrumătorilor din parohiile și școlile timișene, iar câștigătorilor etapei eparhiale succes la faza națională desfășurată de sărbătoarea Sfinților Apostoli Constantin și Elena la Patriarhia Romană.
            Mai multe date se pot afla de pe site-ul Mitropoliei Banatului: http://mitropolia-banatului.ro/etapa-eparhiala-a-concursului-national-de-creatie-icoana-si-scoala-marturisirii/.