miercuri, 29 august 2018

,,Arhanghelul”, nr. 27 / 2018


               A apărut nr. 3 pe 2018 al revistei de cultură și religie rurală a parohiei Birda. Din cuprins aflăm că și acest număr păstrează 5 rubrici permanente: ,,Editorial”, ,,Tinere condeie”, ,,Restituiri”, ,,Documentar” și ,,Cronica parohială”. Articolul de fond ,,1 Decembrie 1918. Prezența clericale bănățene” este iscălit de preotul dr. Daniel Alic, coferențiar universitar la Facultatea de Teologie din Caransebeș. Autorul în 3 pagini (1; 5-6) introduce pe cititori în lupta pentru Unirea cea Mare așa cum este ilustrată în documentele de arhivă și literatura de specialitate.
            Prof. dr. Virginia Ardelean punctează încă o etapă a culturii ecleziastice ortodoxe din Banat, -popasul se numește ,,Lumina”, foaie religioasă pentru popor- din studiul ,,Preocupări privind educația religioasă a tinerilor creștini ortodocși reflectate în publicații ale Tipografiei Diecezane din Caransebeș (1886-1918)”.
            Rubrica ,,Restituri” își propune scoaterea din uitare a arheologului și istoricului bănățean Florin Medeleț. Articolul, ,,In memoriam Florin Medeleț” pe etape semnificative: viața, opera precum și direcțiile de cercetare ale polihistorului timișorean.
            ,,Tinere(le) condeie” întregesc în chip fericit sumarul revistei oferindu-i acestuia continuitatea în viitor. În această pagină dedicată creației copiilor regăsim mărturisiri de credință precum și poezie religioasă semnată de Murgea Maria, Brulincu Rodica, Balint Roberta și Barbu Andreea-Alexandra.
            Revista poate fi consultată fie la biblioteca parohială, fie accesând site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/arhanghelul_nr._3_2018.pdf.