miercuri, 15 august 2018

Preacinstirea Maicii Domnului la Birda


     Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a încheiat postul acestui eveniment din istoria mântuirii. Urmând unor îndemnuri mai vechi, unele concretizate printr-un edict, adică o lege generală și obligatorie în Imperiul Bizantin condus de Andronic al II-lea Palelogul (1259-1332) prin care a fost instituită luna august ca lună a Maicii Domnului. Și în parohia Birda au fost oficiate rugăciuni închinate Maicii Domnului sub forma Paracliselor. Prin această rugăciune specială s-au cerut sprijin şi mângâiere duhovnicească în necazurile vieţii.
            În Ajunul sărbătorii a fost oficiată de la orele 19,00 Vecernia unită cu Litia urmată de slujba Prohodului Domnului.
            Pe 15 august a fost oficiată de la orele 9,00 Utrenia și apoi Sfânta Liturghie. La momentul potrivit mai mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
            Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Adormirea Maicii Domnului în scrierile Sfinților Părinți” a fost pregătit și susținut de P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului. Au fost utilizate scrierile a patru scriitori orientali: Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Ioan Damaschin.