sâmbătă, 4 august 2018

Dublă lansare de carte la Bocșa


       Sâmbătă, 4 august cu începere de la orele 13,00 la Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa a avut loc o dublă lansare de carte. Au fost prezentate două volume apărute la editura timișoreană Eubeea: Descifrând Codul Cărmăzan, 700 p. și Utopia. Despre iubire și prostie, 538 p.
            Organizatorul și moderatorul întâlnirii a fost bibliologul și bibliotecarul Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești care l-a prezentat pe aniversatul de astăzi, Ioan Cărmăzan, regizor de film și profesor universitar legat sufletește de orașul Bocșa dar și o contribuție deosebită: înființarea Clubului de la Timișoara, lucrările membrilor acestui Club au fost publicate în volumul Utopia. Despre iubire și prostie. Sărbătoritul de astăzi a fost cinstit printr-un volum care vorbește despre omul, regizorul, prietenul, pagini cu bocșeni dar și cu mari actori, regizori și scriitori întâlniți în viață. Tot în acest volum cititorii vor găsi fotografii, file de jurnal și lucrări realizate de Silviu Orăvitzan. Pentru a cinsti omul dar și contribuția la cultura și spiritualitatea bocșană din partea Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea”, Ioan Cărmăzan a primit o Diplomă de Excelență.

            Prezidiul a fost format din Ioan Cărmăzan, Nina Ceranu, managerul Editurii Eubeea, publicistul și redactorul Vasile Bogdan, sculptorul Bata Marianov și Gabriela Șerban, gazda acestui eveniment cultural. Publicul a a fost format din scriitorii Clubului de la Timișoara, prieteni bocșeni ai regizorului Ioan Cărmăzan, editori și critici literari, profesori, ingineri. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată prin preoții Valentin Costea (Bocșa Română), Dan Gîrjoabă (Sânmihaiu Român) și Valentin Bugariu (Birda).
            Rând pe rând, prieteni și colaboratori au vorbit despre regizorul bocșan stabilit în București, de opera acestuia și de cărțile recent apărute. Șirul acestora a fost deschis de scriitorul Vasile Bogdan, cel care a realizat prin dialog ,,Codul Cărmăzan”. ,,Om complex” care a izbutit în film, literatură, publicistică și columbofilie, un ,,om în mers”, neliniștit care a avut între prieteni pe Lucian Pintilie, Fănuș Neagu și Sergiu Nicolaescu a reușit să de-a viață acestei cărți.
            Editorul volumului, Nina Ceranu a amintit faptul că acest Club de la Timișoara inițiat de Ioan Cărmăzan a reușit să de-a un suflu nou în Timișoara. Despre inițiator a mărturisit că în scrierea cărții nu a avut nicio inhibiție în a relata, a povesti reușind o carte-mărturie a vieții și devenirii profesionale. Cel de-al doilea volum, Utopia. Despre iubire și prostie, dezvăluie scriitura a 25 de autori și o lume literară efervescentă.
           
Doina Moț, membră a Clubului, fostă sportivă de performanță a vorbit publicului de o trăsătură definitorie a lui Ioan Cărmăzan și anume aceea de sportiv de performanță. Din sport, aniversatul de astăzi și-a păstrat regulile și principiile care duc la performanță.
            Criticul literar Gheorghe Jurma a reliefat contribuția lui Ioan Cărmazan prin intermediul a două cărți apărute la Editura Timp(ul) din Reșița: Mica Țiganiadă (1998) și Povestiri din Bocșa (2010). A încheiat intervenția prin scoaterea în evidență a destinului suprarealist al familiei Cărmăzan și a unor trăsături personale: imaginație, neastâmpăr ș. a..
            Gânduri de bine, de sănătate au fost rostuite de toți ceilalți participanți împreună cu tradiționalul LA MULȚI ANI!