vineri, 3 august 2018

Atelier de Vară în parohiile Gătaia și Birda


        Vineri, 3 august s-a desfășurat o activitare religios-educativă intitulată Atelier de Vară ,,Credință și Educație” în parohiile Gătaia și Birda cu sprijinul Liceului Teoretic din Gătaia și a Școlii Gimnaziale din Birda cu pariciparea prof. Nicoleta Brădeanu (Religie), prof. Hilde Germer (Biologie), prof. Bianca Bădiță (înv. primar), referent Dara Anderwald (Biblioteca Comunei Birda) și a preoților parohi de la cele două biserici.
            Atelierul s-a desfășurat prin participarea a 22 de copii, câte 11 din fiecare parohie, grupa copiilor din Birda a participat la Gătaia, iar cea din orașul de pe Bârzavă în Comuna Birda și satele aparținătoare.

            Au fost derulate cateheze, concursuri religioase, s-au învățat cântece, au fost vizitate școli, biblioteci, puncte muzeale, au fost cercetate biserici și mănăstiri. La finalul activității copiii au evaluat activitatea, iar un profesor a realizat analiza swott care a reliefat puctele tari și cele slabe ale activităților desfășurate.
            În cele două biserici s-au desfășurat mai multe activități începute cu rugăciunea de dimineață, prezentarea bisericilor (arhitectură, pictură, bibliotecă, carte veche), a hramului, a împărțirii acesteia. În biserica din Birda preotul Valentin Bugariu cu ajutorul videoproiectorului a prezentat cateheza: ,,Pictorul și luptătorul național Filip Matei”. Rămas în istoria artei bănățene drept cel mai prodigios pictor cu lucrări în 65 de biserici în întreg Banatul istoric, a slujit prin presă neamul românesc dintre Mureș și Dunăre. A participat la Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, iar după Unirea cu Țara a pictat și bisericile din Birda (1925) și Gătaia (1926). Cu acest prilej a fost prezentat iconostasul ortodox pe registrele lui. La Gătaia prof. Nicolae Brădeanu și pr. Călin Negrea au realizat două congursuri prin împărțirea copiilor în trei grupe concurente. Cele două concursuri au fost: ,,Să descoperim Tainele Sfintei Scripturi” care a obișnuit copii cu utilizarea Sf. Scripturi: identificarea versetor și căutarea locurilor paralele. Cel de al doilea ,,Sfântul Andrei, Apostolul românilor” a ilustrat viața Sf. Ap. Andrei și prezența în ținuturile străromâne. La sfârșitul activității au fost învățate trei cântece: ,,Pentru Tine Doamne”; ,,Măicuța e numai una” și ,,Cuvine-se să fie”, iar la Birda a fost distribuit ultimul număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” și un calendar creștin-ortodox de buzunar.
           
      Al doilea moment al programului l-a reprezentat vizitarea școlilor din Gătaia și Birda. La Birda prof. Hilde Germer a prezentat realizările elevilor, laboratorul de biologie dar și documente școlare din timpul Dualismului asustro-ungar (cataloage, matricole, planificări didactice ș. a.) a celor două școli confesionale: evanghelică și ortodoxă. A urmat parcul din Gătaia și Biblioteca Comunală din Birda unde au fost văzute: fondul de carte și punctul muzeal.
            Ultimul popas al activității l-a reprezentat vizitarea Mănăstirilor Săraca, Sîngeorge și a bisericii filiei Sîngeoege a parohiei Birda. Aici copiii s-au închinat icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, și moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
            La finalul activității toți cei 22 de copii și-au împărtășit trăirile din cadrul activității au evaluat momentele activității. Din răspunsurile primite copiii au apreciat secvențele religioase, prezența la biserică și mănăstire, noile cunoștințe dar și ,,cititul din Biblie” (Andrei); ,,schimburile de impresii” (Sabrina); ,,florile de la Mănăstirea Săraca” (Snejana); ,,interacțiunea dintre noi și adulți” (Markus). Pe viitor între activitățile cerute de copii sunt cele spotive: tenis de masă, baschet și fotbal. Prof. Bianca Bădiță a identificat punctele tari: profesionalism, implicare, atragerea copiilor spre biserică, contribuție la evoluția spitituală a copiilor, existența unui feedback, recompensa, o foarte bună calitate a activităților desfășurate, adaptarea activităților la particularitățile de vârstă ale copiilor, iar ca punct slab: numărul mic de copii participanți.

            Un gând de mulțumire îndreaptă organizatorii către dl. Marius Stoian, primarul Comunei Birda care a făcut posibilă deplasarea copiilor la Gătaia, mănăstirea Sf. Gheorghe, Biblioteca Comunală și biserica ortodoxă din Sîngeorge. Mulțumiri se rânduiesc și către cei implicați în această activitate: profesori și elevi.