duminică, 19 august 2018

,,Lumina torăceană”, nr. 26 / 2017, 32 p.


Am primit din partea dl. Mircea Lelea, redactor responsabil al revistei editate de Asociația pentru Artă și Cultură Românească ,,Vichentie Petrovici Bocăluț” din Torac. Ajunsă în cel de-al VII-lea an de apariție neîntreruptă în serie nouă propune cititorilor un cuprins diversificat compus din aniversarea Orchestrei Lyra din localitate, articole care fac trimitere la strămutarea săcălăzenilor la Torac, activități culturale (concerte corale, lansări de carte), bisericești (sfințirea clopotelor bisericii), comemorarea unor săteni plecați în veșnicie.
Subiectiul principal al acestui număr îl reprezintă aniversarea a 90 de ani de activitate muzicală a Orchestrei torăcene. Simbol de departe de satului bănățean Torac a fost cinstit într-un Concert aniversar pe 3 secțiuni ținut în 30 septembrie 2017.
 Pentru a scoate în priveliște activitatea acestei Orchestre a fost publicată o monografie. Din recenzia acestui volum, iscălită de Alina Iorga-Knežević, ,,Orchestra <<Lyra>> din Torac la 90 de ani. Album monografic” aflăm date despre apariția și dezvoltarea mișării muzicale locale. Cartea apărută la editura Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în 2017 oferă cititorilor câteva date semnificative:
-1937 Orchestra Lyra a fost prezentă la Radio Belgrad, maestrul Vichentie Petrovici Bocăluț avea 17 ani.
-1955 Etmozicologul Constantin Brăiloiu îl numește pe Bocăluț un veritabil Paganini.
-1960 Corul era intruit de Lucian Petrovici Bocăluț, fiul maestrul în vârstă de 20 de ani.
1977 Cu prilejul a împlinirii a 50 de ani de activitate concertistică, Orchestra a primit Orfinul ,,Merite pentru Popor cu Steaua de Argint” din partea președintelui iugoslav Iosip Broz-Tito.
1982 În organizarea Orchestrei Lyra a debutat Festivalul de Folclor și Muzică Românească din Voivodina la Torac.
1992 Orchestra a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună orchestră din Voivodina.
De-a lungul timpului Orchestra Lyra a participat la diverse festivaluri în România, Serbia și Unharia. Timp de 100 de zile a concertat în orașele în care erau români. Tot în America a participat la turnarea filmului ,,Ora 25” după cartea lui Virgil Gheorghiu. Filmul îi are în rolurile principale pe Anthony Quinn și Virna Lisi.