miercuri, 28 noiembrie 2018

,,Anghelos”, nr. 3 (63) / 2018

       A apărut nr. 3 al revistei trimestriale de meditație, informație și spiritualitate creștin-ortodoxă a parohiei Sânmihaiu Român. Sumarul bogat și diversificat propune cititorilor câteva teme majore: misiunea Bisericii, contribuția Bisericii la unitatea românilor, meditație și poezie.
            Misiunea Bisericii este deschisă de Pastorala de Crăciun al Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan și încheiată cu cuvântul de învățătură la Praznicul Nașterii Domnului iscălit de părintele paroh Pompiliu Rediș. În această rubrică de învățătură creștinească se rânduiesc alte câteva contribuții deosebit de interesante: Arhid. Ioan Radu, ,,Predică la Duminica a XX-a după Rusalii” în care autorul abordează pilda ,,Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr” din unghiul iubirii față de semenii aflați în lipsuri, mizerie și boli (p. 5). Preotul Iosif Aldescu de la parohia Potoc tratează un subiect mereu actual ,,Preotul patristic” folosindu-se de teologhisirea Sfinților Părinți (p. 6-7). Un cuvânt de învățătură la Praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică este realizat de părintele Vasile Balogh.
            Cea de-a doua temă care apare în acest număr tratează: unitatea religioasă, națională și de simțire românească. Prof. dr. Vlad I. Bondre este autorul meditației ,,Cel ce a înviat din morți, poporul român…” în care detaliază fenomenul Uniației din Transilvania folosind bibliografia clasică a subiectului: Dumitru Stăniloae, Teodor M. Popescu și Ștefan Lupșa. Un alt crâmpei de unitate este prezentat de părintele Valenin Bugariu în studiul ,,Rolul Bisericii Ortodoxe Române din zona Deta și Marea Unire (I)”.
            Redactorul revistei, preotul dr. Dan D. Gîrjoabă pe linia unor înaintași care au vorbit de puterea cuvântului și a metaforei reușește să amintească de o sărbătoare a Zilei Naționale a României: ,,De ziua națională, să sfințim <<icoana României>>” (p. 12).
            Părintele autor oferă cititorilor un crez al slujitorului Cuvântului prin care cuvântul ,,desferecă sipetul cugetului și al simțirii” cum aprecia un vechi ostenitor al Umanioarelor românești.
            Revista poate fi consultată pe site-ul: https://www.scribd.com/document/394305619/anghelosrevista63?fbclid=IwAR1vULi84CGa1XTz2xqPOy_X4YgxFSF7UnJB_j_TnqucHLwdFpcbssnfXJc