luni, 12 noiembrie 2018

Simpozion Național la Mănăstirea Șag-Timișeni


         Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Î.P.S. Ioan, Mitropolitul Banatului s-a desfășurat la Mănăstirea Șag-Timișeni în 12 noiembrie Simpozionul Național ,,Anul Centenar al Marii Uniri. Considerații istorice și teologice”.
            Lucrările Simpozionului au debutat cu Acatistul Domnului Iisus Hristos oficiat în biserica mare a mănăstirii de către P. Cuv. Ieromonah dr. Rafael Povârnaru, duhovnicul studenților teologi din Timișoara.
            Deschiderea propriu-zisă a avut loc cu începere de la orele 9,30 în trapeza mare a mănăstirii.
            Prezidiul a fost compus din I. P. S. Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, conf. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, șeful catedrei de Teologie, pr. prof. dr. Vasile V. Muntean, pr. cons. Zaharia Pereș și pr. lect. univ. dr. Marius Florescu.
            După cuvintele introductive a urmat susținerea a 6 prelegeri. Șirul acestora a fost deschis de către pr. prof. Vasile V Muntean care a vorbit despre ,,1918: antecedente diacronice și diplomatice; aportul Bisericii bănățene la înfăptuirea mărețului act”. Autorul a realizat o cronologie a evenimentelor premergătoare Unirii de la Alba Iulia. Au fost amintiți și câțiva preoți care au suferit arestare și temniță pentru idealul unionist cum au fost preotul Vernichescu din Vârciorova și protopopul Bisericii Albe, George Dragomir. Un rol deosebit în Mișcarea Națională românească l-au avut și Ioan Vidu și Cassian R. Munteanu apoi ceilați lugojeni. Un capitol special l-a acordat pr. prof. Vasile V. Muntean reprezentanților bănățeni de la Alba Iulia.
            Cercetătorul științific dr. Ioan Hațegan de la Institutul de Științe Socio-Umane ,,Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara în prelegerea ,,Banatul și Marea Unire” a vorbit despre contribuția Bisericii Ortodoxe Române ca factor coagulant al conștiinței românești. Alegerile pentru Adunarea de la Alba Iulia a fost decisă prin cercurile electorale folosite și la alegerile realizate de administrația imperială. O problemă deosebită a reprezentat-o fantomatica Republică bănățeană propusă de avocatul Otto Roth.
            Î. P. S. Ioan a adus câteva precizări de politică externă. În 31 decembrie 1918 a fost asasinat primul ministru, Contele István Tisza iar la 1 noiembrie Ungaria s-a declarat republică nemaiavând aceeași influență în Ardeal și Banat.
            Pr. prof. univ. dr. Ștefan Florea de la Facultatea de Teologie din Târgoviște a utilizat domeniul moralei ca temelie a unității de neam: ,,Unitatea națională din perspectivă morală, în Anul centenar”. Unitatea a fost valorificată ca atribut al dumnezeirii reflectată în cântarea de bucurie sau jale care alină dorul.
           
Comunicarea ,,Dr. Aurel Lazăr, epitropul Bisericii cu Lună, și rolul său la Marea Unire” a fost susținută de pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie din Oradea. Aurel Lazăr a fost președintele al CNR Oradea, ales în Marele Sfat și Consiliul Dirigent, ales primar al Ordiei și senator în Parlamentul României întregite. În casa Dr. Aurel Lazăr a fost iscălită Declarația de Unire.
            Tot în secțiunea inaugurală au fost prezentate 5 volume recent apărute. Prof. dr. Dumitru Tomoni (co-autor) a prezentat cartea Banatul și Marea Unire. Bănățeni la Alba Iulia, Ed. Partoș, Timișoara, 2018. Volumul realizat împreună cu profesorii universitari Ioan Munteanu și Vasile M. Zaberca continuă cercetarea întreprinsă de colectivul Ioan Munteanu, Vasile M. Zaberca și Mariana Sârbu în 1990. În acest nou format volumul se bucură de o extinsă bibliografie în cuprinsul a 3 capitole distincte: Cap. I Pregătirea Adunării de la Alba Iulia; Cap. II 328 de bănățeni la Alba Iulia și cap. III Documente, unele inedite de la Arhivele Naționale, Primării și unele parohii a precizat oratorul.
            Protopopul dr. Ioan Bude de la protopopiatul Timișoara I a prezentat 4 volume cu conținut biblic: Protomartirii și Temeiuri biblice pentru oficierea Sfintelor Taine și iarurgii. Botezul; Mirungerea; Spovedania (Pocăința).
            Lucrarea Ștefan cel Mare și Sfânt și strălucita sa victorie de la Vaslui obținută împotriva turcilor otomani, de Tiberiu Ciobanu, Ed. Eurostampa, Timișoara, 2018 a fost prezentată de către istoricul Ioan Hațegan care a vorbit de calitatea scriiturii și a tiparului, a materialului ilustrativ și a modului științific de abordare a subiectului.
            Mitropolit dr. Vasile Lazarescu – Pastorale și predici, ediție critică și cuvânt lămuritor de Eugen Dorcescu și Mirela Ioana Borchin Dorcescu, nepoata mitropolitului bănățean. Apărută la editura Partoș, tomul se recomandă prin frumusețe, forță educativă și de convingere. Criticul literar, Eugen Dorcescu a vorbit de inteligența inimii, a limbii (caracteristică scriitorilor) dar și de un posibil portret al Mitropolitului Vasile caracterizat prin masculinizare spiritualizată, cu rară putere de convingere.
            Preotul lect. dr. Marius Florescu a prezentat cartea Bucuria slujirii prin cuvânt. II Articole și studii iscălită de pr. vicar. Ionel Popescu. Volumul prefațat de I.P.S Ioan și postfațat de Dr. Florin Popovici îmbie pe cititori cu articole și studii apărute de-a lungul vremii în presa religioasă din Timișoara și Caransebeș.
            După o pauză celelalte lucrări au fost susținute în două secțiuni de către profesori de teologie, cercetători științifici, bibliotecari, arhivari, profesori, protopopi și preoți.
            Din partea parohiei Birda, preotul dr. Valentin Bugariu a expus comunicarea ,,Preotul prof. dr. Nicolae Popovici – participant la Alba Iulia”. Preotul, profesorul și canonistul bănățean a fost văzut prin prinsma biografiei, a slujirii preoțești și a celei profesorale toate închinate luptei naționale.