vineri, 16 noiembrie 2018

Carnavalul toamnei la Mașloc


       În organizarea Școlii Gimnaziale și al Parohiei Ortodoxe din Mașloc s-a desfășurat în 16 noiembrie Carnavalul toamnei la școala din localitate. O manifestare plină de culoare și de bogăție specifică anotimpului culegerii roadelor. Potrivit tradiției, toamna este anticipată încă de la Probejenie (6 august) când ,,berzele se duc, iar șerpii, șopârlele, gușterii și toate jigănile intră în pământ”. Peste doar două săptămâni, la Sântămăria Mare (15 august), o practică îndătinată are aceeași funcție, de a semnala încheierea anotimpului călduros, întrucât în întreg spațiul românesc acesta este punctul terminus al văraticului oilor. În sfârșit, după încă o lună, la Ziua Crucii (14 septembrie), credința după care ,,pământul se închide pentru unele vietăți”, mai exact pentru șerpi și pentru insecte, punctează o a treia - și ultimă – frontieră a timpului estival. (Otilia Hedeșan, Lecții despre Calendar. Curs de folclor, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2005, p. 329-330).

            Activitatea de la Mașloc a fost pregătită și realizată ca o serbare în prag de toamnă. S-au recitat poezii și s-au interpretat cântece tematice acestui anotimp de copii. Au participat cele cinci clase ale ciclului primar (clasa pregătitoare și cele 4 elementare). În cadrul serbării fiecare elev a fost reprezentantul unei legume sau al unui fruct din Legenda folclorică a creației frunctelor și legumelor.
            De această activitate s-au îngrijit prof. Maria Pavlovici-Pătruț și părintele prof. dr. Iliiia Pavlovici-Pătruț împreună cu celelalte cadre didactice ale școlii.