luni, 19 noiembrie 2018

Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, faza Deta


        Luni, 19 noiembrie cu începere de la orele 13,00 s-a desfășurat la Liceul Tehnologic ,,Sfântul Nicolae” din Deta cea de-a VIII-a ediție a Concursului Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Tema din acest an a fost ,,Credință și Jertfă”.
            În deschidere P. C. Părinte Ciprian Boșca responsabilul de cateheza parohială din Protopopiatul Deta a primit pe concurenți și însoțitorii lor (părinți, profesori și preoți) printr-un cuvânt de bun venit. A amintit apoi, de importanța Concursului prin care se consolidează și se verifică cunoștiințele religioase. Elevii ajunși în comunitățile pe care le reprezintă pot deveni mici apostoli mărturisitori ai credinței.
            Prof. Letiția Morariu, directorul Liceului din Deta a apreciat că organizarea acestui Concurs religios în școală reprezintă un eveniment frumos.

La această ediție zonală au participat copii care au reprezentat școlile și parohiile din: Banloc, Birda, Ciacova, Deta, Gătaia și Liebling iar juriul a fost compus din: Prof. Letiția Morariu, Prof. Lucian Tuturigă, P. C. Părinți Doru Melinescu și Ciprian Boșca.
Concursul s-a desfășurat pe secțiuni: recitare de poezie, priceasnă, cântare psaltică și desen la care s-au înscris 26 de elevi din clasele II-VIII.
Pe lângă poeziile, pricesnele și desenele religioase, copiii au mărturisit de aniversarea Centenatului Marii Uniri. Între poeziile cu această tematică amintim: ,,Unirea”, ,,Hora”, ,,Eroii”, desenele: ,,Harta românească”, ,,Delegație de oameni spre Alba Iulia”, ,,Episcopul Miron Cristea”.
Eseul ,,Țara și poporul” a amintit de contribuția Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea societății, însoțirea și jertfa clericilor și mirenilor pentru realizarea unității naționale.
Îmbucurător a fost faptul că cei care au prezentat lucrările artistice le-au însoțit de comentarii lămuritoare. Astfel chipul episcopului Miron Cristea a fost însoțit de informația că la Alba Iulia după săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta a rostit Rugăciunea îngenuncherii.
După jurizare elevii participanți au fost răsplătiți cu premii și mențiuni sub forma unor cărți religioase și istorice. Câștigătorii Premiului I de la toate secțiunile s-au calificat la faza județeană care se va desfășura în 3 decembrie la Timișoara.
Secțiunea: Poezie: Premiul I Popa Anisia (Liceul Teoretic Gătaia);
                  Eseu: Premiul I Vălean Alexandru (Școala Gimnazială Birda);
      Cântare psaltică: Premiul I Orășanu Alexandru (Liceul Teoretic Gătaia);        Priceasnă: Premiul I  Scrofan Denisa (Liceul Teoretic Gătaia);
                               Premiul I Sabadoș Anda (Școala Gimnazială Liebling);
              Desen (II-IV): Premiul I Nicolin Amelia (Liceul Teoretic Gătaia);
                         (V-VIII):  Premiul I Lupan Damian (Liceul Teoretic Gătaia).
Școala Gimnazială din Birda a fost reprezentată 8 copii: Elevul Vălean Alaxandru a obținut Premiul I la secțiunea eseu; Premiul III Frangloglu Gabriela (Priceasnă);  Mențiunea I: Marcu Alexandra (Poezie); Murgea Cristian (Desen); Mențiunea a II-a: Noje Flavia (Poezie); Radu Loredana (Desen); Mențiunea a III-a: Pop Maria și Prună Sara.
Felicitări tuturor participanților, organizatorilor și coordonatorilor implicați în derularea acestui Concurs.