miercuri, 18 decembrie 2019

Aniversarea Revoluției Române din 1989, la Birda și Sângeorge


   Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la începutul Revoluției de la Timișoara, în bisericile ortodoxe din Sângeorge și Birda au fost organizate momente de aniversare ale evenimentului revoluționar, dar și de comemorare ale eroilor Revoluției din 1989, de la Timișoara.
   Au fost oficiate slujbe de pomenire a celor care și-au pierdut viața în zilele Revoluției, de către P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului. La Sângeorge, pentru slujba Parastasului a slujit și P. C. Părinte Călin Negrea, de la parohia Gătaia. Pe lângă credincioșii din filie și parohie au fost prezenți și elevii de la Grădinița  cu P. N. și Școala Primară din Sângeorge și cei din clasa a V-a de la Școala Gimnazială din Birda, însoțiți de cadrele didactice: Daiana Curea, Maria Miron, Mihaela Coman și Doru Popa.

       În continuare a fost susținută cateheza ,,Revoluția de la Timișoara” pregătită și susținută de părintele Valentin Bugariu. În alcătuirea cuvântului de învățătură, autorul s-a folosit de suportul bibliografic al acestui moment istoric, presa timpului, fotografii și documente de arhivă.
       Cei prezenți au putut afla din partea introductivă despre două probleme istorice: ,,Instaurarea regimului comunist în România” și ,,Criza regimului Ceaușescu”, în care au fost identificate principalele carențe ale regimului politic.
        Cronologic au fost apoi prezentate faptele pe ore și zile ale Revoluției de la Timișoara, care a debutat în Piața Maria cu mărturisirea lui Daniel Zăgănescu.
       
În cadrul prezentării catehetice au fost identificate forțele de represiune dar și metodele utilizate: Operațiunea ,,Trandafirul” și ,,Vama” prin care au fost sustrase 43 de cadavre ale revoluționarilor, apoi transportate și arse la Crematoriul ,,Cenușa” din București.
       Cel mai mediatizat act revoluționar al zilei de 18 decembrie a fost prezența revoluționarilor tineri și copii pe treptele Catedralei. Există de la această imagine o legendă potrivit căreia ușile Catedralei Mitropolitane au fost închise. Prima carte dedicată Revoluției, O Cronică a Revoluției din Timișoara 16-22 Decembrie 1989, Timișoara, 1990 afirmă faptul că în Catedrală, un grav rănit a fost îngrijit de o femeie și o adolescentă, iar Salvării i s-a interzis accesul lângă lăcașul de cult.
     Evenimentele din 1989 au intrat din 19 decembrie pe un făgaș fără posibilitate de reîntoarcere: revendicările politice și sociale transmise primului-ministru aflat la Timișoara, apariția Frontului Democratic Român ca partid de opoziție, proclamația Frontului. În urma acestor etape cronologice, în 21 decembrie au apărut primele solidarizări cu Timișoara ale orașelor din Banat și Arad.
    În lozinca ,,Există Dumnezeu!” au fost consemnate mai multe fapte ale Bisericii Ortodoxe Române și ale slujitorilor ei: rolul coagulator al Catedralei Mitropolitane, prezența clericilor și mărturiile pr. prof. Constantin Jinga și Mitropolitului Nicolae Corneanu. Ierarhul Banatului a fost solicitat de revoluționari în 16 decembrie să-i reprezinte în dialogul cu autoritățile.
    În încheierea momentului aniversar și comemorativ au fost realizate expoziții de carte, fotografie și documente de arhivă, care au întregit vizual rugăciunea și cuvântul de învățătură susținut.