sâmbătă, 21 decembrie 2019

Sângeorge – 700 de ani


   Sâmbătă, 21 decembrie a fost aniversat satul Sângeorge, cu prilejul împlinirii a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității (1319-2019).
   Manifestarea a fost organizată de Consiliul Local și Primăria Comunei Birda, la inițiativa unui fiu al satului, Petru Marcu și s-a desfășurat la Căminul Cultural ,,Prof. Laza Cnejevici”, din localitatea Sângeorge.
  În debutul întâlnirii, dl. Sorinel Marcu, viceprimarul Primăriei Comunei Birda, a rostit un cuvânt de bun-venit tuturor celor prezenți, săteni, fii ai satului și oaspeți. Apoi, vorbitorul a prezentat istoricul satului, reliefînd faptul că acest sat este unul dintre cele mai vechi așezări umane din Banat. În continuare au mai luat cuvântul P. C. Părinți Valentin Bugariu de la parohia Birda și Jivoine Maletici de la parohia sârbă Denta. Cei doi au scos în priveliște câteva aspecte bisericești: rolul și rostul Mănăstirii Sfântul Gheorghe pentru microzona istorică dar și pentru istoria poporului român.
      Din partea Comunității Locale, dl. Marius Gheorghe Stoian, primarul Comunei Birda a primit o Diplomă de Excelență pentru realizările edilitare din satul Sângeorge și pentru implicarea în buna desfășurare a acestei manifestări. Din partea Primăriei, dl. Petru Marcu a fost răsplătit pentru inițiativa avută.
       Din partea Consiliului Local și al Primăriei Birda au fost răsplătiți cu premii copiii comunei care s-au evidențiat în întreceri școlare, artistice și sportive. Au fost răsplătiți cu premii și aplauze elevii: Denisa și Tudor Scrofan, Rodica Brulincu, Denisa Mîndruț și Călin Onia.
      Programul artistic a debutat cu un buchet de colinde interpretate de copiii din Comună. Au urmat un program de jocuri pregătite de Ansamblul ,,Birdeanca” condus de instructorul Cătălin Voicu.
      D-na Dara Anderwald, bibliotecar la Biblioteca Comunală Birda a prezentat o istorie fotografică a satului Sângeorge, din cele mai vechi timpuri și până astăzi pe muzica cantautorului Laza Cnejevici.
    Organizatorii au distribuit și un pliant închinat aniversării în care se regăsesc date de ieri și de astăzi, istoricul satului, realizările gospodărești ale Primăriei, bisericile locului.
     Au fost prezenți la această sărbătoare a satului Sângeorge: consilieri locali, angajați ai Primăriei, reprezentanți ai Grădiniței cu P. N., ai Școlii Gimnaziale, Poliției, Parohiilor Ortodoxe, localnici, fii ai satului și oaspeți.