duminică, 1 decembrie 2019

Ziua Națională a României la Birda și Sîngeorge


   Sărbătorirea Zilei Naționale a României a debutat în Ajun, cu Slujba Privegherii compusă din Vecernia unită cu Litia și Utrenia. Pe 1 decembrie de la orele 8,30 au fost depuse coroane de flori la Monumentele Eroilor din Birda și Sîngeorge, din partea Primăriei Birda. Cu acest prilej au fost prezente oficialități locale, dl. Sorinel Marcu, viceprimarul Comunei Birda, dl. Daniel Moisă, secretarul Primăriei, consilieri locali și angajați ai Primăriei precum și dl. Virgil Malcotă, șeful de Post al Poliției din localitate.
   La orele 9,30 a fost oficiată slujba Tedeumului cu prilejul Zilei Naționale a României, care a fost urmat de săvârșirea Sfintei Liturghii.
            În cadrul rugăciunii euharistice s-au împătășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii din parohie.
       Cuvântul de învățătură a fost susținut de către P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul bisericii cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda. În cadrul predicii tematice, vorbitorul s-a oprit asupra pericopei evanghelice (Matei 25, 14-30) dezvăluind învățăturile care pot fi extrase din aceasta. Grija față de darul lui Dumnezeu dat nouă din ,,avuția sa” (Matei 25, 14) trebuie îngrijit și cultivat, înmulțit cu hărnicie pentru a aduce roadă la Judecata finală a lui Dumnezeu de la Parusie.
     Darurile acestea ilustrate de Proorocul Isaia (11, 2-3) au fost cultivate de poporul român de-a lungul timpului în vremuri vitrege, dar și în răgazuri de bucurie. Ziua pascală a Națiunii românești ,,…ziua în care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm și să ne veselim în ea!” (Ps. 118, 24) este și prilej de rugăciune și bucurie pentru eroii acestui popor.
    În lupta aceasta pentru libertate, independență și unitate au fost prinși toți luptătorii naționali, fiecare din locul lui. De reținut mărturia lui Filip Matei, pictorul bisericii din Birda, care în temniță pentru lupta sa națională a compus o poezie, care a fost pusă pe note muzicale devenind un imn al românilor bănățeni în lupta pentru Marea Unire de la Alba Iulia: ,,…Frați români scăpați moșia,/ Faceți toți piept bărbătesc-/ Reîntocmiți iar România/ Măriți, măriți neamul românesc”…”[1].
    După otpustul Sfintei Liturghii copiii din Birda, Sîngeorge, Berecuța și Mănăstire de la Școala Gimnazială din Birda și Liceul Teoretic din Gătaia au pregătit un program adecvat sărbătoririi Zilei Naționale, concretizat în recitare de poezii, eseu tematic și cântece patriotice.
    Poeziile ,,Urare”, ,,Trei culori”, ,,Acolo este țara mea”, ,,O Măicuță sfântă” au fost pregătite de elevii Noje Flavia, Noje Alexandra, Pop Maria, Prună Sarah, Marcu Alexandra și Chereș Maria pregătiți de prof. Mihaela Coman și prof. Doru Popa.
    Elevul Weisz Markus a prezentat eseul: ,,Românii între unitate, diversitate și identitate. Gânduri de Ziua Națională a României” în care autorul a realizat un arc peste timp între Marea Unire de la Alba Iulia, Centenarul bănățean și Revoluția din 1989, momente de luptă pentru libertate și unitate.
   Iar soliștii Denisa Anamaria Scrofan și Alexandru Orășanu au interpretat un buchet de cântece patriotice și religioase.
   Tot cu acest prilej festiv au fost premiați concurenții, care au reprezentat Școala Gimnazială din Birda la Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, îndrumați de prof. Doru Popa. Cei 6 elevi au obținut premii și mențiuni la faza zonală a acestui concurs.
    La final împreună cu toți cei prezenți în biserică s-au cântat primele strofe din Imnul României.




[1] Valentin Bugariu, Pictorul Filip Matei. Întregiri biografice și artistice, Editura Tiparnița, Arad, 2017, p. 16.