vineri, 24 septembrie 2021

Congresul Internațional de Istorie a Presei

 

   Vineri, 24 septembrie a avut loc on-line cel de-al XIV-lea Congres de Istoria a Presei, la Galați cu tema ,,Presa românească în perioada 1945-1989”, în organizarea Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați, a Consiliului Județean Galați și al Asociației Române de Istorie a Presei.

   În partea oficială, moderatorul și truditorul acestui eveniment științific, conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță a prezentat momentele părții introductive. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României în interpretarea Alexiei Mocăniță din Galați, a urmat o prezentare a municipiului Galați pe valsul ,,Valurile Dunării”, compus de bănățeanul Iosif Ivanovici.

       Cuvinte de întâmpinare au fost rostite de prof. univ. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității din Galați, prof. univ. Simona Antofi, Decanul Facultății de Litere, Înaltpreasfințitul dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Costel Fotea, Președintele Consiliului Județean Galați.

       Pentru merite științifice au fost acordate două premii: Premiul ,,Sever Cărpinișan” dl. Prof. Cătălin Negoiță și Premiul ,,Maria Danilov” profesoarei Aurelia Lăpușan din Constanța.

      În încheiere prof. univ. Peter Gross de la Universitatea din Tennessee, originar din Timișoara a vorbit despre influența marxismului asupra presei.

         Au fost lansate 17 volume cu tematică diversă: literatură, istorie, jurnalism, istoria presei ș. a.

        Între cărțile prezentate s-a aflat volumul Credință. Educație. Tradiție, Editura Eurobit, Timișoara, 2021, 353 p. Apărută în coordonarea preotului dr. Valentin Bugariu tomul cuprinde comunicările Colocviilor revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda, cu prilejul împlinirii a 110 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii și 10 ani de apariție neîntreruptă a revistei ,,Arhanghelul”. Cuprinsul acestui volum se pliază pe activitatea cotidiană a Bisericii Ortodoxe din Birda. Între cei care au prezentat comunicări se numără: profesori de teologie, profesori universitari, muzeografi, profesori din învățământul preuniversitar, bibliotecari, ingineri, preoți. În ,,Argumentul” cărții coordonatorul notează: ,,La sărbătorirea acestui eveniment al făuririi bisericii noastre parohiale se înscrie și acest volum în care autorii au devenit cinstitori ai acestui lăcaș, unii colaboratori, alții mai îndepărtați fizic dar nu și sufletește” (p. 9).

       Între cei care au susținut comunicări la cele nouă secțiuni ale Congresului s-au numărat părintele dr. Nicolae Dascălu (București), Ilie Rad, Mircea Gheorghe Abrudan (Cluj-Napoca), Silvia Grossu (Chișinău), Ioan David (Timișoara), Gheorghe Onișoru (Suceava) și Cătălin Negoiță (Galați).

     Din partea Parohiei Birda la lucrările acestui Congres a participat preotul Valentin Bugariu, care a prezentat comunicarea ,,Destinul unei publicații bisericești, în perioada comunistă. Revista teologică «Mitropolia Banatului»”.