sâmbătă, 25 septembrie 2021

Sfântul Voievod Neagoe Basarab – 500 de ani de la înveșnicire

 

   Pe 15 septembrie 2021 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea în veșnicie (1521), a marelui voievod cărturar și sprijinitor al artei și Bisericii, Neagoe Basarab. Pentru toate aceste contribuții Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat, trecându-l în ceata sfinților români, cu zi de cinstire în 26 septembrie.

   Domnitorul Neagoe Basarab s-a născut în 1482, alți cercetători socotesc că s-ar fi născut prin anii 1475-1480. Sf. Neagoe s-a căsătorit cu principesa Despina Milița, fiica despotului sârbilor Iovan Brancovici. Prin Iovan Brancovici, noi cei din această parte de țară suntem sufletește apropiați de cele două familii nobiliare. Iovan Brancovici, despotul sârbilor între 1496-1502 și coregent cu fratele său George între 1493-1496 a ctitorit ,,Mănăstirea Sfântul Gheorghe” de la Sângeorge.

       Sf. Neagoe Basarab l-a avut în tinerețe profesor pe Sfântul Nifon al Constantinopolului și pe Maxim Brancovici, fratele lui Iovan și unchiul Despinei. Ajuns mitropolit al Țării Românești cu sprijinul lui Neagoe, Maxim l-a adus pe meșterul tipograf Macarie care a tipărit primele trei cărți slavone pe pământ românesc: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) și Tetraevanghelul (1512).

    Ca domnitor a sprijinit Biserica fiind un mare ocrotitor al Bisericilor Ortodoxe, din Balcani și Orientul Apropiat așa cum fuseseră împărații bizantini, până la căderea Constantinopolului sub turci (1453).

     În Țara Românească a ridicat și reparat mai multe lăcașuri bisericești. A ridicat actuala biserică a Mănăstirii Snagov, a ctitorit catedrala din Târgoviște (1515-1518), devenită și sediul Mitropoliei Țării Românești. Tot în Târgoviște a mai ridicat o biserică cu hramul ,,Sfântul Gheorghe”. A rezidit Mănăstirea Ostrov de pe o insulă pe râul Olt și a inițiat lucrări de pictură la mănăstirile Dealu și Glavacioc.

   Capodopera sa rămâne Mănăstirea Curtea de Argeș devenită gropniță domnească. Mitropolitul Antonie Plămădeală nota: ,,Asupra gusturilor sale artistice nu mai încape nicio îndoială. Dovada cea mai grăitoare e Mănăstirea Curtea de Argeș. Desigur ea e opera artiștilor care au zidit-o, dar Neagoe le-a spus ce să facă, și cum să facă. E de presupus că și-a dat avizul asupra planurilor și asupra detaliilor. Va fi adus arhitecți, ingineri, sculptori, pictori cu care s-a sfătuit, cărora le-a dat îndrumări. Curtea de Argeș a fost ambiția și mândria lui”.

     Catedrala a fost târnosită de Patriarhul Teolipt  al Constantinopolului în fruntea unui impresionant sobor. În a doua zi a fost canonizat Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului. Aceasta fiind cea dintâi canonizare pe pământ românesc în 1517.

      A sprijinit mănăstirile de la Sf. Munte Athos (Cutlumuș, Dionisiu, Hilindar, Marea Lavră, Dohiariu, Esfigmenu, Filotheu, Simonopetra, Stravronichita, Xiropotam), danii către Patriarhia Ecumenică. Împreună cu Doamna Despina Milița a ridicat în 1512 Mănăstirea Kruședol unde a fost înmormântat Iovan Brancovici.

   Domnul Neagoe Basarab și Doamna Despina Milița au avut trei fii și trei fiice: Ioan, Petru, Anghelina, toți trei au murit de mici, apoi Teodosie (ajuns domn al Țării Românești câteva luni după moartea tatălui, Ruxandra (măritată cu doi domni Radu de la Afumați și Radu Paisie) și Stanca care a fost soția domnitorului moldovean Ștefăniță Vodă.

     Pentru pregătirea la domnie a fiului său Teodosie, tatăl a pregătit un tratat politic-religios numit Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie. Cartea a devenit ,,marea operă a veacului al XVI-lea românesc”.

   Prin realizările vieții Sf. Voievod Neagoe Basarab a contribuit la susținerea și dezvoltarea spiritualității românești, iar prin descendență familială o parte din această nobilitate și sfințenie s-a revărasat pe aceste meleaguri scăldate de Bârzava, la Birda.


         Bibliografie:

1. Sașa Iașin, Familii nobiliare sârbești în Banat, în secolele XV-lea și XVI-lea, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2015;

2. Mircea Păcurariu, Sfinți daco-romani și români, Editura Basilica, București, 2013;

3. Antonie Plămădeală, Dascăli de cuget și de simțire românească, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1981;

4. Ștefan Starețu, Despotatul sârb de Srem. Conexiuni genealogice și influențe sârbești în spațiul românesc între secolele XIV-XVI, Editura Lux Libris, Brașov, 2017;