miercuri, 22 septembrie 2021

Vasilie Gheța – 94 ani

 

   Astăzi am condus pe ultimul drum pământesc, pe unul dintre puținii nonagenari care se identifică cu începutul unei Colonii așezate în nordul orașului Gătaia întemeiate acum 100 de ani în urma Reformei Agrare din 1921.

     Ivit în glia Igrișului pe urmele unui alt consătean, Filip Matei care s-a așezat vremelnic la Murava (azi Șemlacu Mare), familia Gheța Dimitrie, s-a așezat în Colonia unui alt sat, din apropiere, Gătaia.

        O trăsătură aparte a celui plecat în ,,lumea cea fără dor” a fost mărturisirea credinței creștin-ortodoxe fiind unul din cei care au slujit bisericii ortodoxe din Colonie, martor și susținător al noii biserici, ridicate în anii ᾽70, a casei parohiale, temeluită după Revoluția din ᾽89 și cântăreț de-o viață în strana bisericii și consilier bisericesc.

     Personal am învățat multe de la acest om: În primul rând diferența între formele de cântare bisericească, de jertfa (și financiară) în susținerea bisericii. A fost o mărturie vie a acestui colț de lume. Mărturiile, forografiile păstrate în timp, au fost folosite în realizarea de monografii fie bisericești, fie istorice a localității.

        A plecat să slujească în Biserica triumfătoare alături de alți consăteni. Amintesc doar de cei care au slujit Bisericii în ultimii ani: Ioan Tomuș, Elena Haralambie, Radu Trifu, Cornel Stanciu și mulți alții.

        A rămas în urmă o amintire luminoasă a unui om care pleacă înconjurat de familia cea mică și cea mare a satului.

         Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!